21 години от кончината на Иван Михайлов

21 години от кончината на Иван Михайлов

03 септември 2011  |   0 коментара

На 5 септември се навършват 21 години от кончината на водача на ВМРО Иван Михайлов. Легендарният български революционер умира през 1990 г. в Рим. Наскоро, на 26 август, ВМРО отбеляза и 115 години от рождението му.

Ванчо Михайлов е роден през 1896 година в град Щип, в махалата Ново село. Учи в Солунската мъжка гимназия. В Солун посреща Седма рилска дивизия по време на Балканската война и вижда, че свободата може да се извоюва единствено с борба и оръжие. След Първата световна война напуска армията и се записва студент в Юридическия факултет на Софийския университет “Св. Климент Охридски”. По това време е поканен от Тодор Александров да му стане секретар в Задграничното представителство на ВМРО в София.

Ванчо Михайлов е продължител на делото на Тодор Александров и негов верен приятел и съратник. Наскоро ВМРО отбеляза 87 години от смъртта на Тодор Александров с възпоменание на гроба му над Мелник и с панихида в родното му Ново село, Щипско.

ПОВЕЧЕ ЗА ИВАН МИХАЙЛОВ

От 1920 Иван Михайлов е председател на създаденото от него в същата година студентско дружество на българите от Македония “Вардар”. В следващите няколко години Иван Михайлов е избран за член на ЦК на ВМРО и осъществява акцията по откриването и наказването на убийците.

Иван Михайлов се превръща във всепризнат водач на българите в Македония, или както пише американското списание "Ню Рипоблик" в броя си от 31.ХII.1930 г.: "...Из цялата страна се намира едно голямо население, което е българско по кръв и език. От тези македонци се организират повечето от комитаджиите, които представляват постоянната революционна армия на ВМРО. Едно тайно правителство, поддържащо своя собствена поща, съдилища, дипломатическа служба, данъци. Най-напред тя е била създадена, за да освободи страната от турците чрез постоянна кървава борба. Днес, под ръководството на нейния млад, способен, корав и брилянтен водач Иван Михайлов, тя прилага същите методи срещу гърците и югославяните."

След 19-майския преврат от 1934 Иван Михайлов е принуден да напусне България и след дълги години на емиграция се установява в Рим, Италия, където и живее до смъртта си на 5 септември 1990 г.

През годините прекарани в емиграция Иван Михайлов продължава да бъде стълб на българското национално обединение, издава множество брошури, статии, дава интервюта, пише и своите спомени. Спомените на Иван Михайлов, събрани в четири тома са своеобразна енциклопедия на българското национално освободително движение на Македония.

ИНТЕРВЮ НА КЕВОРК КЕВОРКЯН С ИВАН МИХАЙЛОВ - ЧАСТ 1

ИНТЕРВЮ НА КЕВОРК КЕВОРКЯН С ИВАН МИХАЙЛОВ - ЧАСТ 2

Коментари

Напиши коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *