20 юни – Свети Дух, Ден на Македония (обзор)

20 юни – Свети Дух, Ден на Македония (обзор)

21 юни 2016  |   0 коментара

ВМРО и Македонският научен институт отбелязаха Деня на Македония и християнския празник Свети Дух с редица мероприятия. Свети Дух е ден на пробуждане на българската национална памет, ден на протест срещу всички, които ограбват и фалшифицират историческата истина, оспорват националната и културната идентичност на българите в Македония.

В Централния военен клуб се проведе научна конференция на тема „Македонският въпрос след 1944 г“ с участието на историци, общественици и политици. Сред тях бяха заместник-председателят на Народното събрание и председател на ВМРО Красимир Каракачанов, евродепутатът Ангел Джамбазки и доц. Милен Михов, депутат от Патриотичния фронт и член на НИК на ВМРО.

В църквата „Света София” бе отслужена панихида в памет на жертвите, загинали за свободата на Македония.

Поднесени бяха венци и цветя на новооткрития паметник на загиналите революционери от Македония, Беломорска Тракия и Одринско.

Отбелязването на значимата дата завърши в зала „Тържествена” на Централния военен клуб с концерт на Ансамбъл „Гоце Делчев”.

В Благоевград ВМРО организира панихида в памет на падналите български герои. Тя се състоя пред мемориалния комплекс на Делчевия род в двора на храма „Въведение Богородично“ и бе изнесена от отец Андон Шавулев и отец Петър Стефанов. 

В Банско дружество „Радон Тодев“ на ВМРО също организира панихида, която беше отслужена от отец Филип Бележков в храма „Св. Георги“, намиращ се между Банско и Добринище. Присъстваха миряни и членове на дружеството в Банско.

По време на научната конференция в София евродепутатът и заместник-председател на ВМРО Ангел Джамбазки призова България да върне гражданството на всички наследници на българи, останали след 1944 година в границите на Македония.

Ние никога не сме отнемали гражданството на тези хора, те са били поданици на Царство България. Правим тежка политическа грешка, когато не възстановяваме това гражданство ад хок, както постъпихме през 90-те години с нашите сънародници с еврейски произход. На второ място, ние трябва да имаме любезна, но и твърда, политика по отношение на властта в Скопие по отношение на езика на омразата, опити да се фалшифицира тази история като неизменно, незаобиколимо условие за каквато и да била интеграция на Република Македония, където и да било. 

От името на Министерството на отбраната Иво Антонов отбеляза, че Македонски въпрос ще има дотогава, докато географската област Македония е разделена и в част от нея управляват антибългарски режими. Аз много се надявам в скоро време тези части от Македония под чужда власт да придобият необходимата степен на демокрация, каза Антонов. 

Проф. д.ист.н. Трендафил Митев от МНИ припомни, че в борбите на българския народ за национално обединение след Берлинския договор са се пролели реки от кръв.

Много добре знаем и въстанията, които избухнаха и двете Балкански войни, които се водиха и Първата и Втората Световна война – загинаха хиляди българи и от свободното царство и от Македония - Вардарска, Егейска Македония. Поради което след Първата Световна война, родолюбивите организации – Съюзът на легалните македонски братства взема едно много важно решение - да има ден, посветен на падналите за национално освобождение и национално обединение и така се ражда този ден. Всъщност това е един траурен ден, каза той и посочи, че за отбелязването му се използвали различни форми, за да се привлече общественото внимание и хората да участват в него. След Втората Световна война е обявен за следа от миналото, с което той се отдава на забрава. След демократичните промени има опити за възстановяването му, но се оказало, че това иска доста организационен потенциал.

Професорът разказва, че през последните години стигнали до единомислие с отдела, който се занимава с патриотично възпитание в структурата на БА, с Македонския научен институт и института за история, института по балканистика и решили да се възстанови подобен празник, защото той заслужава това.

Това е ден в памет на онези, които дадоха най-скъпото – живота си, за да има свободна България, да има национално обединение, каза професорът.

Колко са те? Точната цифра никой не може да каже, но ако приемем най-грубо не по-малко 500 000 българи са тези, които документално е известно, че са загинали по време на въстанията и войните. За един народ, който тогава е 6 милиона - прави един много сериозен процент, израз на доказателство за едно високо родолюбие в българското общество. Дори само тази приблизителна цифра е достатъчно основание да се възстанови този празник като национално значим ден, каза проф. Митев.

Историческа справка на агенция БГНЕС припомня, че в периода от 1912 до 1918 г. България участва в три войни, които имат за цел обединението на страната. Две от тях Втората Балканска (1913) и Първата Световна (1914-1918) завършват с две национални катастрофи. Идеалът за обединение е изгубен. По-голямата част от Македония, нейният Вардарски и Егейски дял, населени с компактно българско население, попадат съответно под сръбско и гръцко владичество. Затворени са българските училища и църкви. Стотици хиляди българи са прогонени и стават бежанци в старите предели на България. В отговор на тежкия гнет, който има за цел да заличи българщината в тези земи, ВМРО се вдига на въоръжена борба с окупаторите. В тази напрегната обстановка българите започват да честват Свети Дух като Ден на Македония и падналите български герои. Между двете световни войни Свети Дух се отбелязва с многохилядни шествия, в които участват както елитът на македонските българи, така и бежанците, прокудени от своите родни домове. За пръв път той се чества на 6 юни 1923 г. Тогава младежите от студентското дружество „Вардар“ към СУ „Св. Климент Охридски“ почитат паметта на двама воеводи на ВМРО - поетите Илия Кушев и Любомир Весов, загинали през 1922 г. в сражение със сръбските окупационни сили. На този ден ние се прекланяме пред жертвите на Кресненско-Разложкото въстание през 1878, Мелнишкото въстание от 1895, Горноджумайското въстание от 1902, Илинденско-Преображенското въстание от 1903. Почит пред всички, които се бориха и паднаха за свободата на българите в Македония. Прекланяме се и пред паметта на хилядите българи, станали жертва по време на Тиквешкото въстание през юни 1913, Охридското въстание през септември 1913, вдигнали се срещу новите сръбски окупатори. Дълбок поклон пред 200 000 български офицери и воини, дали живота си за освобождението на Македония и обединението в периода 1912-1918. 

Коментари

Напиши коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *