171 години от рождението на Христо Ботев

171 години от рождението на Христо Ботев

07 януари 2019  |   0 коментара

В цялата страна българите се поклониха пред поета-революционер Христо Ботев. С различни чествания бе отбелязана 171-ата годишнина от рождението му.

Министърът на отбраната и лидер на ВМРО Красимир Каракачанов присъства на тържествена церемония пред паметника на Ботев в Борисовата градина в София

Христо Ботев направи всичко, за да вдигне съзнанието на българина и да го направи готов да воюва за онази България, която той за съвсем малко не доживя, не доживя, защото излезе и загина в името на тази свобода, каза словото си Каракачанов.

На паметника Ботевата поезия оживя с гласа на актрисата Силвия Лулчева, а революционните песни като „Вятър ечи, Балкан стене“ и химна „Радецки“ бяха изпълнени от мъжкия вокален ансамбъл „България“ и Гвардейския представителен духов оркестър. Бяха поднесени венци пред паметника в чест на великия българин.

За съжаление последните десетилетия отново дадоха повод за експерименти върху съзнанието на младото българско поколение и то не знае много за Ботев, каза още Красимир Каракачанов.

По думите му, ако се вгледаме в творчеството на Ботев, ще видим каузите, идеите и начинанията за борба на българския народ. Ние, българите, обаче, сме склонни да търсим винаги нови кумири, кача още министърът.

Младежката и градската организация в град София положиха венци и цветя пред паметника на революционера в Борисовата градина.

В Бургас представители на ВМРО се включиха в официалните чествания и положиха венец пред паметника на Христо Ботев в морския град.

Студентската и градската организация в град Пловдив също взеха активно участие в официалните тържества. Те положиха венец и цветя пред паметника на Христо Ботев в Цар Симеоновата градина.

В Благоевград местната младежка организация поднесе венци и цветя пред паметника на Христо Ботев на пл. "Народни будители". В официалната церемония участие взе участие и заместник областният управител на Благоевград – Иван Стоянов.

Коментари

Напиши коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *