16 тона боклук изнесоха доброволци от природните паркове

16 тона боклук изнесоха доброволци от природните паркове

10 юни 2013  |   0 коментара

Над 16 тона отпадъци са изнесли в събота участниците в тазгодишния Национален ден на природните паркове. Това съобщиха от природозащитната организация WWF (Световен фонд за дивата природа), която е организатор на събитието, заедно с мобилния оператор „Глобул“. За това съобщава информационна агенция „Офф нюз“.

Най-много отпадъци са били събрани от доброволците в природен парк „Странджа“ и природен парк „Рилски манастир“ – съответно 4,5 и 3 тона. В Странджа доброволците са почистили с лодки устието на река Велека при Синеморец, откъдето са изнесли огромно количество боклук. В парк „Врачански Балкан“ са били основно почистени шосето до пещерата Леденика и местностите Кравя, Каличина бара, Копана могила. На Витоша пък бяха открити стари, нерегламентирани сметища. Много ученици се включиха в почистването на природен парк „Сините камъни“ над Сливен, на парк „Русенски Лом“ и парк „Персина“ край Белене. Тази година за всички участници в почистването имаше специална лекция, представяща характерните видове за всеки парк.

Тазгодишното мото на кампанията беше „Не създавай нови видове“ и целта беше за пореден път да се привлече общественото внимание върху културата на туристите в планината и върху факта, че в парковете те трябва да прибират със себе си всички отпадъци, защото в противен случай те няма как да бъдат извозени и остават там, замърсявайки природата и вгорчавайки пейзажа.

Красотата на българската природа е описана от редица родни и чуждестранни писатели, вдъхновяваща с девствеността и богатото си разнообразие. Зеленото е родолюбие, редовно припомня ВМРО. Кауза, а не задължение, за всеки българин трябва да бъде опазването и грижата за природата. Немалко протести срещу застрояването на планини и крайбрежието блокираха големи и малки градове. Но никой не може да ни попречи да защитим българската природа. Почиствайки я.

Коментари

Напиши коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *