1,5 млн. българи – под прага на бедността

1,5 млн. българи – под прага на бедността

16 декември 2014  |   1 коментар

Повече от милион и половина български граждани - или 21% от населението - са били под линията на бедността през 2013 г., сочат данните на Националния статистически институт

Линията на бедност за миналата година е била на ниво 285,92 лева. Основният фактор, който увеличава риска за попадане в групата на бедните, е икономическата активност и участието на пазара на труда, обявяват от НСИ.

От данните е видно, че има пряка връзка между образователното равнище и нивото на бедност при заетите.

Относителният дял на работещите с висше образование под линията на бедност е 1.5%, докато при лицата с основно и по-ниско образование този дял достига до 30.2%. Рискът от бедност е над 20 пъти по-висок за лицата с основно и по-ниско образование в сравнение с тези с висше образование.

Според типа домакинства най-големият риск от бедност се наблюдава при семействата, които се състоят от двама възрастни с три или повече деца. Сравнението с 2012 г. показва повишение на риска за тази група.

През 2013 г. се увеличава и относителният дял на децата в риск от бедност по образователната степен на техните родители. 71.5% от децата, чиито родители са с основно или по-ниско образование, са живели в бедност, показват данните на НСИ.

Коментари

  • Българка

    март 10, 2015 в 2:52

    Според статистиката на социалното министерство издръжката на един затворник е 1300 лв.,бежанец - 385лв?!, циганин ????, издръжката на едно бездомно куче е 300 лв., а минимална пенсия е 155 лв....

Напиши коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *