145 години от рождението на Гоце Делчев отбеляза ВМРО

145 години от рождението на Гоце Делчев отбеляза ВМРО

06 февруари 2017  |   0 коментара

Роден през 1872 г. в Кукуш, войводата Гоце Делчев е един от най-значимите дейци на Вътрешната македоно-одринска революционна организация (ВМОРО). Споменът за приноса му към революционното движение и борбите за освобождение и национално обединение се пази благодарение на ежегодните чествания в негова памет.

Традиционно структурите на ВМРО в страната отбелязват исторически дати. 145-ата годишнина от рождението на Делчев представителите на патриотичната организация отбелязаха, напомняйки, че героите не умират, а наш дълг е да не забравяме делото му и да се учим от себеотдадеността на революционерите.

В София членовете на младежката и градската организация се събраха в Борисовата градина. Пред паметника на Гоце Делчев те поднесоха цветя, а председателят на ВМРО – София и историк Владимир Митов произнесе слово.

Във Варна членовете на партията и на градското македонско дружество „Гоце Делчев“ се събраха в Морската градина, за да декларират своята признателност, поднасяйки венци пред паметника му. Председателят на ВМРО - Варна Живко Костадинов заяви, че е важно и днес да продължим да  пазим българщината в Македония.

В Благоевград на площад „Македония“се събраха десетки симпатизанти на ВМРО и на НФСБ, водени от заместник-председателите на ВМРО Ангел Джамбазки и Атанас Стоянов и общинският съветник от партията Георги Васев. Пред паметника на Гоце Делчев бяха поднесени венци и цветя.

Коментари

Напиши коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *