13 искания внесе ВМРО в Министерския съвет

13 искания внесе ВМРО в Министерския съвет

14 март 2011  |   0 коментара

13 искания внесоха днес в Министерския съвет представители на ВМРО - Българско национално движение. Документът беше приет на вчерашния протест пред Министерския съвет срещу ценовия шок. Списъкът с предложения беше внесен от заместник-председателя на ВМРО Ангел Джамбазки и от организационния секретар Юлиан Ангелов.

Сред внесените днес искания са спиране на увеличенията на цените на тока и водата, както и разваляне на договорите на електроразпределителните дружества и на концесията на “Софийска вода”. В списъка с искания има и редица икономически въпроси, свързани с подкрепа на българския бизнес, разбиване на монопола на здравната каса и намаляване на ДДС върху лекарствата, както и радикална реформа на пенсионната система. Протестиращите настояха  и за спешна работа по въпросите на демографското развитие.

Вчера повече от 3 хиляди души се събраха пред сградата на правителството в протест срещу готвеното увеличение на цената на тока, повишението на цените на водата и на храните. Протестиращите поискаха съставяне на експертен кабинет.

ИСКАНИЯ

1. Спиране на всякакво увеличение на цената на тока. Всяко увеличение ще бъде несправедлива печалба за монополите на гърба на потребителите.

2. Отмяна на спекулативното увеличение на цената на водата в София. То е незаконно - прокарано е без обществено обсъждане и по нелогични формули.

3. Изискване на дължимия на държавата дивидент от дейността на електроразпределителните дружества. След получаване на дивидента – разваляне на договорите.

4. Разваляне на концесията на „Софийска вода”! Концесионерът не спазва договора си. Софийската вода трябва да се повери в ръцете на прозрачно публично дружество.

5. Отказ от пропагандните структури за борба с цените. Даване на повече възможности на комисиите за защита на потребителите, на конкуренцията, за регулиране на съобщенията, за енергийно и водно регулиране и т.н. И нека те просто да вършат своята работа.

6. Спиране на мачкането на българския бизнес. Подкрепа за предприемачеството в условията на криза и край на данъчния рекет. Насърчаване на българските производители.

7. Приоритет на българските фирми при обществени поръчки.

8. Спиране на всякакво колебание в данъци, такси и акцизи.

9. Разбиване на монопола на здравната каса – основно предизборно обещание на управляващите. По-големи възможности на пациентските организации.

10. Намаляване на ДДС върху лекарствата. Определени медикаменти за лечение на онкологични заболявания трябва да бъдат освободени от ДДС.

11. Радикална смяна на пенсионната система. Нека вноските наистина са лични и с нашия труд да не издържаме огромни безпросветни маси.

12. Програма и план за действие за демографско развитие. Мерки за насърчаване на раждаемостта, за връщане на емигранти, за стотиците хиляди двойки с репродуктивни проблеми.

13. Приемане на ясен план за действие за вписването на циганските общности, основан на образование и труд. Ако бездействието продължава, до десетилетия България ще изпитва огромни проблеми.

14 март 2011

Коментари

Напиши коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *