121 години борба за българщината

121 години борба за българщината

23 октомври 2014  |   0 коментара

На днешния ден се отбелязва паметната дата, която дава началото на освободително движение на българите в Македония и Одринско. ВМРО е учредена от шестима македонски българи - Дамян Груев от с. Смилево, д-р Христо Татарчев от Ресен, Петър Попарсов от с. Богомила, Андон Димитров от с. Айватово, Христо Батанджиев от с. Гюмендже и Иван Хаджиниколов от Кукуш. Делото им се явява естествено продължение на борбата на Христо Ботев, Васил Левски, Г. С. Раковски, но този път за освобождение на българите в поробена Македония.

Правдивата каузата обединява учители, лекари, хора на словото, интелектуалци. Една от техните цели е било истината за все още несвободните българи в Македония да достигне до Западна Европа. Това е и сред причините за редицата атентати, заради които ВМРО е обявена за първата терористична организация на Стария континент. Ефектът е бил налице – западният печат и изтъкнати журналисти и публицисти посвещават страници си, разказвайки за поробените българи и незавършеното национално обединение на България.

Днес, 121 години по-късно, последователите на ВМРО продължават борбата, използвайки не оръдията на революцията, а политическата трибуна – на национално и на европейско ниво, но стремежът остава непроменен – свобода и достойнство за всеки българин, независимо дали е в Родината, във все още извън нейните предели или в емиграция.

През 2014 г. ВМРО реализира мандат в Европейския парламент, а избраният за неин представител Ангел Джамбазки започна дейността си с информационна кампания за статута на нашите сънародници в Македония, отправи въпрос към ЕП относно правата на българското малцинство в Западните покрайнини в Сърбия. Най-големият му успех досега е избирането му за заместник-председател на Делегацията за Съвместния парламентарен комитет „ЕС - Бивша югославска република Македония“, която ще следи за напредъка на съседната ни страна за присъединяване към ЕС.

Няколко месеца по-късно ВМРО получи представителство и в Народното събрание на България. Изначалната кауза на историческата Организация ще бъде стабилно застъпена в парламентарната дейност на избраните за народни представители. ВМРО е категорична през годините – еврочленството на Македония и Сърбия минават през правата на българските малцинства, а бъднините на тези две държави ще бъдат решени в София.

ВМРО честити историческата дата и сакрален празник на всички последователи на Организацията и отправя пожелание за скорошно обединение и възход на цялата българска нация. Девизът „Единство и сила“ е това, което ще поведе България по пътя на величието и достойнството, отстоявани над 1 300 г.

България над всичко!

Коментари

Напиши коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *