116-годишнината от избухването на Илинденско-Преображенското въстание отбелязаха в Благоевград

116-годишнината от избухването на Илинденско-Преображенското въстание отбелязаха в Благоевград

02 август 2019  |   0 коментара

С честване в Благоевград беше отбелязана 116-годишнината от избухването на Илинденско-Преображенското въстание. Депутатът от ВМРО Атанас Стоянов посочи, че по спорните исторически въпроси със Северна Македония България трябва да защити националния си интерес, съобщава БНР

Общите чествания на знакови исторически дати и личности са базата, върху която трябва да се градят добросъседските отношения между България и Северна Македония, но трябва да  е ясно, че Илинденско-Преображенското въстание е българско по своята същност, защото то е повратната точка в борбите на българите от Вардарска, Егейска и Пиринска Македония и Източна Тракия срещу турския поробител в името на свободна и цяла България, заяви Атанас Стоянов.

В крайна сметка историята показа един народ, две държави, съдбата е такава, че и ние трябва да помагаме. Аз съм убеден, че България, като по-голямата сестра на Македония, винаги ще ѝ помага в нейната европейска интеграция и занапред, каза още депутатът.

Премиерът Борисов направи поредното си държавническо изявление в Северна Македония и срокът, който постави пред мултиекспертната комисия между двете държави за решаване на спорните въпроси до октомври, е разумен и логичен, каза още депутатът от ВМРО.

Премиерът съвсем основателно постави тези въпроси на срещата. Убеден съм, че след два-три месеца ще  бъдат изчистени тези спорни въпроси, очевидно не е лесно. Убеден съм, че и българският интерес трябва да бъде спазен сто процента, посочи Атанас Стоянов.

Коментари

Напиши коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *