105 години от Арменския геноцид. Помня и осъждам…

105 години от Арменския геноцид. Помня и осъждам…

24 април 2020  |   0 коментара

 „Изгнаници клети, отломка нищожна,

от всякога храбър народ-мъченик,

дечица на майка робиня-тревожна

и жертви на поглед чутовно велик“

Помня и осъждам. Помня и изисквам. Живея и помня. Живея и изисквам.

Навършват се 105 години от геноцида над арменския народ, извършен по заповед на младотурското правителство от редовна турска армия, башибозук и разбойнически банди в Османската империя.

На 24 април 1915 година в Истанбул стотици арменски интелектуалци, учители, лекари и политически деятели са арестувани и скоро след това екзекутирани.

Така започват нечуваните кланета на повече от 1 милион и половина арменци, които са в границите на Османската империя.

Турция и до днес не признава за това престъпление.

Припомняме, че по повод 100-годишнината от геноцида над арменския народ, през 2015 година, по предложение на Патриотите от ВМРО българският парламент прие декларация, с която осъди този акт. Решението на Народното събрание има силата на закон и освен осъждането на престъплението срещу човечеството определя датата 24 април за ден на възпоменание на жертвите.

Геноцидът, извършен от Османската империя, е не само срещу арменците, а срещу всички християни на нейна територия. Масовото разоряване и избиване на мирно и невъоръжено българско население по време на Илинденско-Преображенското въстание през 1903 г., продължилото след това системно разоряване и избиване на българи в подвластните на Османската империя територии и поголовното етническо прочистване с оръжие, извършено от турската войска през 1913 г. в Източна и Западна Тракия и Мала Азия, е проява на геноцид спрямо българите. През периода 1903-1913 г. са избити над 100 000 българи цивилно население – мъже, жени и деца, а други близо милион са били принудени насилствено да оставят домовете си и цялото си имущество, за да потърсят спасение като бежанци в пределите на българската държава. Тези деяния на Османската империя са документирани с автентични исторически материали и безброй свидетелства на потърпевшите българи и на представителите на медиите от целия свят.

Символът за памет към жертвите на Арменския геноцид е цветето незабравка.

Коментари

Напиши коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *