No image

10 000 листовки „Не на сектите” ще раздаде ВМРО – Русе

29 март 2010  |   0 коментара

29 март 2010

10 000 листовки „Не на сектите” започва да раздава ВМРО – Русе от днес, съобщи на пресконференция Искрен Веселинов - председател на Областния комитет на ВМРО - Русе.

Акцията е реплика на поредната инициатива на Свидетелите на Йехова – традиционното честване на „смъртта на Исус Христос”. Веселинов обясни, че миналата година ВМРО е организирала демонстрация пред хотела, където се е провело това мероприятие, но протестът е минал без успех. „Уверихме, че българската полиция добре пази тези сектанти. Тогава написахме писмо към дирекция „Вероизповедания” с предложение да бъде направена пререгистрация в Закона за вероизповеданията, тъй като в тъмните зори на демокрацията много съмнителни култове получиха регистрация, а много от тях не се ползват с добро име в европейските страни, които ползваме за еталон”, подчерта Веселинов. Той заяви, че тази година демонстрация няма да има, тъй като мероприятието не е могло да бъде възпрепятствано. В знак на протест обаче, ще бъдат раздадени горепосочените листовки. „Надяваме се родителите да обърнат внимание на децата си и да не гледат с добро око на такива формации”, заяви председателят на ВМРО - Русе. Той обясни, че сектата действа, като се изолират психически лабилни хора, които се вкарват във формацията. След това се започва пълен натиск върху тях, който включва отказване от връзките с хора, които не принадлежат към сектата, което действие води до психическо напрежение и чести самоубийства. Веселинов подчерта, че в България вече са известни и смъртни случаи, които са в следствие на това, че сектата забранява кръвопреливането. „Това е изключително вреден култ и за националността и за психическото здраве на хората”, категоричен бе Веселинов.

 

Молитва за вразумяване отслужи Отец Стефан от църквата „Свети Николай Чудотворец” в Русе. Отецът отправи молба към Бога за спасение на душите на членовете на сектата Свидетелите на Йехова. Поводът за молитвата е наближаващият Великден, който сектантите ще почетат като „смъртта на Исус Христос”. На среща с медиите, инициирана от ВМРО – Русе, днес отецът обясни за опасностите, които крие членуването в сектата, както и мерките, които е предприела църквата за справяне с нейното пагубно влияние. Свещеникът обясни, че честването на смъртта на Иисус Христос е напълно сектантско явление. Той заяви, че Христовата смърт е важна и спасителна, но е не поставен върху възкресението на Иисус Христос. „Те правят това, което са длъжни да правят – ние не правим това, което сме длъжни да правим”, заяви отец Стефан. По думите му, Свидетелите на Йехова предлагат добре опакован сурогат. Отец Стефан обясни, че най-характерното за тази секта е нейният краен ригоризъм и деструктивност. Те са изолирани от обществото и всеки един, който проникне в тях, също се обрича на изолация. „Църквата в този случай не си е на мястото и никой от нашето общество не си е на мястото – нека бъдем достатъчно самокритични” – така отецът коментира досега предприетите действия за справяне с проблема. Свещеникът заяви, че единственият начин за справяне със сектата е чрез просвета. По думите му е нужно да се знае кое от сектата е вредно, както и какви са последствията от действията й. Отец Стефан поясни, че именно заради това църквата е отпечатала листовки „Църковен IQ тест”, с които да просветява вярващите. Такива листовки са били раздавани на Цветница. По думите на свещеника обаче, дори това действие все още не е достатъчно.

Коментари

Напиши коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *