Ясен е колективът-победител за изграждане на паметник на Васил Левски в Русе

Ясен е колективът-победител за изграждане на паметник на Васил Левски в Русе

06 декември 2018  |   0 коментара

След почти двегодишна сага и два конкурса Русе е поредният град в страната, където ще има паметник на Апостола на свободата Васил Левски.

До късно онзи ден журито обстойно преценява единадесетте проектни идеи за монумента. На специална пресконференция, беше обявен победителят, който ще изгради скулптурната композиция в Парка на възрожденците.

Председателят на инициативния комитет по изграждането на паметника Искрен Веселинов представи комисията по избора, в която освен трима членове на СБХ, влизаха още главният архитект на Русе Живка Бучуковска, арх. Орлин Неделчев, Тихомир Георгиев, писателят Руденко Йорданов, директорът на РИМ проф. Николай Ненов и общинските съветници д-р Ервин Чакърян и Иво Пазарджиев. Председателят на журито Янко Бонев обяви официално победителя в конкурса – творческият екип на скулптора Даниел Кънчев и арх. Силвия Славова.

Двамата архитекти в комисията – Живка Бучуковска и Орлин Неделчев, бяха категорични, че избраният идеен проект отговаря на критериите на конкурса, между които - вписване в средата на парка, постигане на въздействие на пространственото решение, портретна характеристика на главата и силуетно излъчване на фигурата. Освен това мнението на журито почти съвпада с общественото гласуване, където на място в пленера и в интернет Левски на Даниел Кънчев е поставен на второ място.

Авторът на бъдещия паметник е ученик на великолепния русенски скулптор Никола Терзиев – Кольо Желязото, и проф. Маров от ВТУ „Св.св. Кирил и Методий“. В това, че творбата му ще се намира на 500 м. от изваяната от бай Кольо глава на Захари Стоянов в Парка на възрожденците, Кънчев вижда знак.

Скулпторът помни максимата на своя учител, че една творба стои мълчаливо и само ако е достатъчно силна, кара минувачът да спре пред нея. Ако постигне това с Левски, Даниел Кънчев ще знае, че е успял. Очаква се паметникът да бъде изработен в рамките на година.

Преди това ИК чрез благотворителна кампания ще събира необходимите около 120 хиляди лв. МО вече се включи с дарение на необходимото количество месинг от използвани в учения гилзи. Общината отпусна 20 000 лв. за проекта.

Следва и русенският бизнес, и гражданите да дадат своя принос в това родолюбиво дело.

Коментари

Напиши коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *