Юлиан Ангелов: Сърбия иска да ни измести като лидер

Юлиан Ангелов: Сърбия иска да ни измести като лидер

13 януари 2020  |   0 коментара

Източник: „Стандарт

Години наред Сърбия води една антибългарска кампания и политика за асимилация на малцинствата, в частност на българското малцинство. Ежегодно при всички преброявания броят на българите в Сърбия намалява и това е в резултат на политиката, която държавата води било под формата на натиск, било под формата на това, че хората трябвало да защитят работните си места, както и с други прийоми, които сме виждали на Балканския полуостров. Затова и българите там не се преброяват, заяви народният представител и организационен секретар на ВМРО Юлиан Ангелов.

Виждаме, че Ивица Дачич отново си позволява да провокира българите и българското малцинство, че те имат всякакви права и те не се нарушават. Много добре знаем, че не е точно така. Тази провокация е поредната, при това без България да е дала знак към сръбското правителство, категоричен бе той.

Мисля, че страната ни трябва да има по-твърда позиция, което ние от ВМРО винаги сме отстоявали, защото там само на книга се защитават правата на малцинствата. А реално българското малцинство е оставено да бъде асимилирано и да няма никаква перспектива пред младите хора. Все още липсват преведени учебници на български в училищата, където  живеят българи. Липсва икономическа политика за тези региони. Видяхме и намеса от сръбска страна в избора на Национален съвет на българското малцинство. Те се намесиха и там, като поставиха удобни за тях хора, каза Ангелов и завърши:

Явно целта на тази политика е да се влошат отношенията между България и Сърбия и да бъде изместена България като лидер, който държавите от Западните Балкани припознават и като посредник, който може да им помогне да изминат пътя и да влязат в ЕС.

Коментари

Напиши коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *