Юлиан Ангелов: Процесът за признаването на българското малцинство в Косово вече е започнал

20 април 2018  |   0 коментара

Коментар на Юлиан Ангелов, народен представител и организационен секретар на ВМРО, за Национална телевизия „България 24“.

Смятам, че премиерът Борисов, както и вицепремиерът Каракачанов, направиха много важна геополитическа среща с правителството на Косово. Там бяха обсъдени много от проблемите, които съществуват в момента между Косово и Сърбия, с оглед на това България да съдейства и да помогне за разрешаването на тези проблеми на Балканите. Веднъж завинаги този регион трябва да покаже своята перспектива и да даде шанс на хората от тези държави да живеят по-нормално, заяви народният представител на Патриотите от ВМРО.

Най-важното от гледна точка на българския национален интерес и на темите, които касаят и ВМРО, откакто Организацията изобщо е основана, е темата с българските общности зад граница. За нас е радостен фактът, че вицепремиерът Каракачанов в разговори със своите колеги от правителството на Република Косово е повдигнал този въпрос и е срещнал добро разбиране от страна на властите там, които до момента никога не са си позволявали да репресират лица, които се считат за българи. Включително и самите министри от кабинета в Косово са потвърдили кои райони там са населени с българи – Гора, Жупа, Подгорие, Призрен, Ораховац и т.н. Дали са добър знак за това, че ще се търси решение на въпроса да може и българите в Косово да получат статут, както всички останали малцинства. Ще припомня само, че в Косово има признати малцинства и по Конституция. Надявам се наистина българите и най-вече българо-мохамеданите в Косово да имат наистина шанс най-накрая да могат да изявяват своето самосъзнание и да могат да бъдат признати като малцинство в Република Косово.

Юлиан Ангелов потвърди, че много млади хора от района на Гора, както и на другите райони, където живеят българо-мохамедани, са започнали вече да събират подписи и за кратък период от време са събрали повече от 300. Надяваме се до няколко месеца да има няколко хиляди подписа от българи в Косово, които да бъдат внесени до властите там с искане да бъдат признати българите като малцинство, за да могат те да получават образование на собствения си български език, а не както е в момента – на босански, на албански, на турски, сръбски или някакъв друг език, допълни още той.

Народният представител изрази надежда, че след успеха, който постигнахме с Албания, особено благодарение на работата на Обединени патриоти, за признаване на българското малцинство там, най-накрая ще успеем да постигнем успех и в Косово, където, по думите му, наистина ще бъдат признати българите и най-накрая ще има справедливост за българската нация, която е разпръсната от повече от столетие в различни държави и винаги е била дискриминирана и тормозена от различните власти, които са управлявали тези държави.

За съжаление българската държава няколко пъти е изтървавала момента, в който е имала възможност да поиска това нещо. И съжалявам, че тогава не е имало представители на Обединени патриоти в управлението. Още когато беше призната независимостта на Косово, подобно нещо можеше да се поиска и щяха да бъдат признати българите там. Но все пак процесът вече е започнал. Провели сме много срещи, включително и тук на територията на България.

Целия коментар може да проследите във видеото >>>

Коментари

Напиши коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *