Юлиан Ангелов: От ВМРО първи поискахме президентско вето върху промените в Изборния кодекс

Юлиан Ангелов: От ВМРО първи поискахме президентско вето върху промените в Изборния кодекс

26 февруари 2019  |   0 коментара

ВМРО подкрепя ветото на президента, обяви Юлиан Ангелов от партията и добави, че тя ще участва активно в предстоящите дискусии по изборното законодателство в парламента.

Ние от ВМРО бяхме може би първите, които призовахме президента да наложи вето, с оглед на това, че не бяхме съгласни с една част от тези промени, а именно промените, които касаят преференциалния вот, включително и избора за нова ЦИК, които ние подкрепяхме като неща, които трябва да се спазят по закон. Така че ние призовахме тогава още президента да наложи вето. Ние сме си казали мнението. Ние сме „за“ ветото по тези въпроси, по други въпроси може да имаме друго мнение, в крайна сметка явно Изборният кодекс ще се отвори отново и ще се гледа след това президентско вето. Така че тези неща, мисля, че ще се решат и българското общество ще получи това, което иска реално.

Това каза пред БНР Юлиан Ангелов – народен представител и организационен секретар на ВМРО.

От ВМРО настояват и за намаляване на прага за избор на кметове в малките населени места.

За нас също е важно да се промени в Изборния кодекс и изборите за кметове на кметства от 350 да падне на 200 - кметове на села да бъдат избирани с по-малко избиратели, защото това, което е в момента по закон, 350 души, както направиха последната промяна, не отговаря на реалностите в държавата. Това означава, че всеки общински кмет ще си назначава негови партийни другари по селата за кметове, което не е нормално за нас. Като влезе в зала, ние ще направим и това предложение, за да може наистина да се реши и този проблем, сподели депутатът.

За нас това са съществените проблеми, категоричен бе той.

Ангелов каза, че ВМРО ще даде подкрепата си за последните предложения на ГЕРБ за ремонт на Изборния кодекс, които са още в комисии. Тези предложения, които ГЕРБ направиха, ще ги подкрепим, защото те са в унисон с това, за което е наложено ветото, така че и в единия, и в другия случай ние ще подкрепим, защото това ще върне стария вид на преференциите и избор на нова ЦИК, заяви депутатът от ВМРО.

Цялото интервю можете да чуете от звуковия файл>>>

Коментари

Напиши коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *