Юлиан Ангелов: Никой не може да гарантира сигурността на електронния вот

Юлиан Ангелов: Никой не може да гарантира сигурността на електронния вот

05 декември 2018  |   0 коментара

ВМРО може би е първата партия, която преди повече от 10 години предложи да има електронно гласуване. С оглед на ситуацията и в Европа, и в света, ние не трябва да живеем в някакво изолирано пространство. Всеки от нас, особено младите и интелигентни хора, иска да може да гласува електронно, но никой не може да гарантира в днешно време сигурността на този вот.

Това каза организационният секретар на ВМРО и депутат от Обединени патриоти Юлиан Ангелов в предаването „Референдум“ по БНТ 1.

Ангелов използва следния пример:

Представете си как се събират в една махала, в едно гето личните карти на цялата махала и се гласува с тях електронно. Това не променя ли също вота? В едно идеално общество, каквото, за съжаление, не сме - това е много добър вариант и ще помогне на българите зад граница. Но никой не може да гарантира сигурността на вота.

На провокацията на Крум Зарков относно електронното гласуване Юлиан Ангелов отговори, че типичен пример за „яхване на вълната“ е точно поведението на БСП, защото в предишното НС съпартийците на Зарков са били „против“ електронното, а сега са „за“. Ние от ВМРО имахме ясна позиция, не сме се крили, категоричен бе депутатът от ПГ на „Обединени патриоти“.

Аз видях данните на социолозите, които сочат, че само 2/3 от изследваните лица искат леки промени в Изборния кодекс. А г-н Зарков чете данните като дявола Евангелието. Данните са ясни, само че от БСП много странно четат нещата, коментира също той.

Основният проблем на българския изборен процес е процесът, който се случва извън комисиите. Хората, на които им се дават 20-50 лв., за да купуват гласове са проблема. Това се вижда и от анкетата на „Алфа Рисърч“, където за изследваните лица най-важен е въпросът със строгите наказания за купуване на гласове и фалшифициране на изборите, които се случват извън секционните комисии. Вече много рядко в комисиите може да се случи проблем, защото има представителство на всички партии и всички заедно броят, заяви Ангелов.

Легендата за мъртвите души идва от първите години на демокрацията, когато нямаше формирани още силни партии, които да имат представители по комисиите. И тогава се извършваха манипулации, особено в малките места, където всички хора, които фигурират в избирателния списък ги записват като гласували, оттам дойде тази легенда, сподели войводата.

В заключителните си думи Юлиан Ангелов каза, че ВМРО от години предлага да има образователен ценз, защото не е редно хора, които не ги интересува по какъв начин ще се впишат в българската държава, да имат право на глас. Крайно време е хората да спрат да търсят номера, по който да гласуват, а да гласуват за личност или партия, категоричен е той.

Коментари

Напиши коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *