Юлиан Ангелов: Искаме да облекчим връзката на българските общности зад граница с България

14 юни 2019  |   0 коментара

Депутатите от ВМРО обявиха нова законодателна инициатива, която предвижда въвеждането на нов вид личен документ на живеещите зад граница хора с български произход. Той ще се нарича „карта българин“, ще се издава на хората от български произход и които живеят зад граница и нямат българско гражданство.

Гост по темата в Сутрешния блок на БНТ бе вносителят на предложението Юлиан Ангелов, депутат от ПГ на „Обединени патриоти“ и организационен секретар на ВМРО.

Нашата идея е да облекчим по някакъв начин връзката на българските общности зад граница с България. В момента има различни процедури, по които могат да кандидатстват, но заради административни пречки или липсата на капацитет всички тези процедури се бавят, някой път и с години. Това бе причината да изработим и внесем в парламента този законопроект за изменения в Закона за българските лични документи, който предвижда нов личен документ - наречен „карта българин“, каза Ангелов.

Организационният секретар на ВМРО обясни:

Всеки етнически българин зад граница да може да кандидатства и в най-кратки срокове да получава такъв документ, с който да може да пребивава на територията на България, да работи, да учи и всичко останало, което имат хората като български граждани, освен правото на глас.

Тези документи ще важат само за територията на България. Подобни карти са въведени в Полша и в Гърция, каза още Ангелов и допълни:

Ние се надяваме нашите общности, които живеят в Югоизточна и Източна Европа да бъдат по-добре интегрирани с родината България. Смятам също, че ще облекчим и тези българи, които последните 30 години емигрираха от България и са получили някъде гражданство, както в Австрия не се допуска двойно гражданство и са загубили българското гражданство.

Вижте целия разговор във видеото >>>

Коментари

Напиши коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *