Юлиан Ангелов е възмутен, че се опрощават задължения на Мюфтийството, натрупани от съдебни дела срещу България

Юлиан Ангелов е възмутен, че се опрощават задължения на Мюфтийството, натрупани от съдебни дела срещу България

12 март 2019  |   0 коментара

Ние сме против опрощаването на задължения, които са натрупани основно по съдебни дела срещу българската държава за връщане на вакъфски имоти. В парламента ВМРО гласува категорично против опрощаването на задълженията на вероизповеданията, защото считаме, че по този начин държавата толерира определени вероизповедания в България. Не може за едните да се опростят 8 млн., а за други – 100 хил. лв. Няма никакво равенство. Ние нямаме против държавата да помага и да се намесва в тези неща от гледна точка на националната сигурност, но когато става дума за една несправедливост от гледна точка на това, че Главното мюфтийство в България все пак има хиляди имоти, от които има немалко приходи, отпусната е държавна субсидия - около 6 млн. субсидия. 

Това каза депутатът от ВМРО Юлиан Ангелов в ефира на „Плюс-Минус. Коментарът след новините” по НОВА.  

Нормално е държавата да финансира религиозните общности, защото това гарантира националната сигурност, коментира Ангелов.

Ако ние оставим тези вероизповедания да се финансират извън България, тогава допускаме националната сигурност да бъде застрашена, обясни той и даде пример:

Знаете, че Турция се намесва през Главното мюфтийство години наред във вътрешните работи на България, като Турция отделяше много пари за Главното мюфтийство, което не е нормално. Защото тази религиозна общност ще прави това, което ѝ каже чуждата държава, откъдето идват парите. Средства са отпускани и от Саудитска Арабия, която обучаваше духовници, които после идваха у нас.

Юлиан Ангелов напомни, че Патриотите направиха предложения, повечето от които не бяха приети, всички духовни лица да се обучават в България, ако ще проповядват тук. А ако са чужди граждани, да има процедура да им бъдат легализирани документите и да бъдат проверени. Друго предложение от изключителна важност бе изсветляването на парите за вероизповеданията от чужбина или напълно да бъде забранено.

Друго предложение, което също не е било прието, е различен модел на регистриране на вероизповеданията. Депутатът бе категоричен, че трябва държавата да упражнява контрол върху тези неща. В момента по закон никой няма право да проверява вероизповеданията от къде имат приходи, какви разходи правят и т.н.

Това, за което Патриотите от ВМРО са успели да се преборят да залегне в закона, е да бъдат отчитани парите, отпускани от държавата като субсидия за вероизповеданията.

Самите вероизповедания застанаха срещу нашите предложения, защото не искат да има контрол над тях. Но те са български граждани и като такива, трябва да действат така, че да гарантират националната сигурност на държавата. България все пак е светска, не религиозна държава, напомни Юлиан Ангелов.

Народният представител декларира, че ВМРО е категорично против амнистиране на задължения на вероизповеданията и ще се прави постъпки да отстоява позицията си между първо и второ четене на закона.

В заключение Ангелов напомни, че дори сградата, в която е Главно мюфтийство, е незаконно предоставена – в разрез с желанието на дарителя – българин от Македония, който я е дарил на министерството на просвещението преди 9 септември 1944.

Целия разговор по темата гледайте във видеото >>>

Коментари

Напиши коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *