Юлиан Ангелов: Българският парламент трябва да покаже единна позиция за Македония

10 октомври 2019  |   0 коментара

С декларацията на 44-ото Народно събрание трябва да покажем, че българският парламент има единна позиция и подкрепя братска Македония.

Това заяви от парламентарната трибуна депутатът и организационен секретар на ВМРО Юлиан Ангелов по време на дебатите по декларацията на 44-ото Народно събрание за Северна Македония и Албания.

Обсъждаме декларация на НС, не декларация на ВМРО, БСП или която и да е друга партия. Голямата част от политическите партии, които са представени в днешния парламент, са дали съгласието и са редактирали тази декларация, за да има възможно най-голяма подкрепа. Винаги може да намерим нюанси, винаги може да тълкуваме и критикуваме. Въпросът е друг - да покажем, че Народното ни събрание има единна позиция и подкрепя Северна Македония, но не безусловно, допълни депутатът.

В една декларация не могат да се решат историческите спорове. Външно министерство и правителството определят външната ни политика. Те са изработили една рамкова позиция, която е една от най-добрите, касаеща Западните Балкани, коментира още Ангелов.

Според него като държава имаме механизмите Македония и Албания да водят преговори и да отварят различни глави занапред, да изискваме решения на проблемите.

За последните няколко години начинът на мислене в Северна Македония се промени. Голяма част от хората без да се притесняват заявяват своя произход. А Вие ли ще ми кажете, че договорът нямал ефект, попита депутатът от ВМРО.

С подобен дебат като този в момента даваме повод на хората в Македония да си развалят мнението за България и българските политици. Трябва да разделяме политиците в Македония и обикновените граждани там, коментира Ангелов.

Повод за проблемите, които съществуват и днес отново дебатираме по тях, е историята и езика, казва Ангелов. Според него трябва да има декларация, че политиката по времето на тоталитарния режим спрямо Македония е нещо, което е в ущърб спрямо националния интерес и което е фалшива идеология.

Юлиан Ангелов заяви, че години наред не се е давало българско гражданство на македонци и се е изисквало доказателства за български произход.

30 години от ВМРО заявяваме, че с Македония сме един народ, въпреки конюнктурата. Ние се борим за Северна Македония от толкова години, а сега политици трупат точки и използва темата за популизъм, каза още той.

Някои тук, които не са прочели и два реда за Македония и не са стъпили там, не могат да ми обясняват проблемите на страната, няма да стане, категоричен бе Юлиан Ангелов.

Цялотго изказване вижте във видеото >>>

Коментари

Напиши коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *