Юлиан Ангелов: България печели с евродепутат като Ангел Джамбазки

Юлиан Ангелов: България печели с евродепутат като Ангел Джамбазки

26 ноември 2018  |   0 коментара

Не ВМРО, или Обединени патриоти, а България печели от това Ангел Джамбазки да е евродепутат, защото той защитава националните интереси най-добре от всички евродепутати, избирани през годините в ЕП, казва в интервю за „Ексклузивно“ по ТВ Европа народният представител от Обединени патриоти и организационен секретар на ВМРО Юлиан Ангелов.

Ето резюме от интервюто с него >>>

- Какво се случва с коалицията Обединени патриоти след оставката на вицепремиера Валери Симеонов и връщането му в парламента?

- Няма никакъв проблем с това, че Валери Симеонов се връща в парламента като народен представител. Той не е нов депутат, и в предното Народно събрание беше народен представител, така че сме наясно и сме работили заедно с него. Нищо учудващо или притеснително няма.

- Предстоят ли рокади в групата на Обединените патриоти и трябва ли Волен Сидеров да остане начело на ПГ?

- Не сме обсъждали каквито и да било промени в парламентарната група, включително и промени в ръководството ѝ. За мен е важно трите партии в коалицията да намерят общия път, който бяха намерили преди президентските избори, за да се върви напред. Идеята на обединението на трите партии бе, че всички работим в една посока – по линията на патриотизма и защитата на българските национални интереси. Това трябва да е водещото и занапред.

Аз не виждам проблем г-н Симеонов да влезе в ръководството на парламентарната група, все пак той е съпредседател в коалицията.

- С каква цел Волен Сидеров поиска оставката на Красимир Каракачанов като вицепремиер?

- Дали е поискал оставката или е казал тези думи, за да се търси разговор за бъдещето на коалицията, не знам. След изказването му имахме коалиционен съвет, на който г-н Сидеров не е повдигал темата по никакъв начин. А и не виждам причина да се иска оставката на г-н Каракачанов, който си върши добре работата.

- Скандалът с Валери Симеонов хвърли ли петно върху Обединени патриоти?

- Всеки скандал има негативно отражение върху всяка от партиите в обединението. Но при всички партии има скандали – случват се и при БСП – но там е интересно, че медиите не обръщат толкова внимание на вътрешните им скандали. Докато при нас медиите са широко отворени да отразяват скандалите. Затова и мисля, че е по-добре не първо през медиите партиите от ОП да отправят своите виждания. Но от друга страна – за българското общество е добре да няма скрити неща и да работи задкулисието.

- Закъсня ли оставката на Валери Симеонов като вицепремиер?

- Това е решение, което той лично трябваше да вземе и го е направил. Лично, без натиск. Ние от ВМРО сме на мнение, че всеки един човек стои зад думите си и лично трябва да прецени кога какво действие да предприеме. Не сме искали оставката му, това бе негов личен акт и лично решение, което му прави чест. Така доказа, че не е важно за него да е в изпълнителната власт, а е важно в държавата да има стабилност. Това трябва хората да видят, че Симеонов постъпи държавнически – предпочете стабилността на държавата си пред личния си интерес и его.

- Какво ще правите на европейските избори? Волен Сидеров казва „закъсняваме, няма време“. Валери Симеонов казва „още не е време да говорим за това“. Какво казва ВМРО?

- Ние от ВМРО нашата позиция сме я заявили. Ние сме за консолидация на патриотичното пространство. Имаме желание заедно да се явим на евроизборите, но това да се случи на принципни начала, а не просто механичен сбор. Ако желанието у трите партии е наистина да продължим напред заедно и да работим за решаването на определени проблеми в държавата, както и да защитаваме каузите, за които се борим, няма да е достатъчно чисто механичното явяване на евроизборите заедно.

- Как си представяте съвестното явяване и кой трябва да е водач на патриотичната листа за евровота? От коя формация да бъде излъчен и как да бъдат разпределени местата в листата?

- За момента поне разговори не сме водили от гледна точка на разпределението на позициите в една такава листа. Това е така, защото още принципно няма съгласие между трите партии за общо явяване на евроизборите. Всяка от партиите може да има претенции за водаческото място и това е нейно право. Разпределението на местата в листата е най-малкият проблем от гледна точка на това, че вече сме делили по равно местата в листите на изборите за НС.

- Волен Сидеров достоен ли е да бъде водач?

- Всяка от партиите има право да иска да водачът да е от нейната квота. Всеки един човек също може да иска да е водач на листата и да е кандидат, каквото право има всеки един български гражданин. В това няма нищо лошо. Важното, обаче, ако наистина се явяваме заедно на евроизборите, е да преценим кое е най-доброто. Знаете, че един от най-одобряваните и най-разпознаваемите евродепутати е г-н Ангел Джамбазки от ВМРО. Ние също имаме човек, който може много да допринесе за доброто представяне при едно общо явяване на изборите. За последните години, именно благодарение на работата на г-н Джамбазки, хората разбраха какво изобщо се случва в Европарламента, че има много важни теми, които касаят България. Джамбазки направи така, че българите да разберат какво върши институцията Европейски парламент и как се защитават българските национални интереси там. За нас е важно той да бъде отново евродепутат, защото той не е просто пратеник на ВМРО, а на цяла България.

За съжаление, с малки изключения, останалите български евродепутати никакви ги няма, гласуват механично в ЕП – както им наредят техните групи. А на нас, българите, реално ни трябват евродепутати, които са разпознаваеми и които се борят за българските национални интереси.

- Това значи ли, че Вашата номинация ще бъде Ангел Джамбазки за водач на листата на Обединените патриоти за евроизборите?

- Все още няма такова решение във ВМРО, защото няма решение как ще се явяваме на тези избори. Официално не сме го номинирали, за да потърсим общото явяване. Искам и да напомня, че съществува и преференциален вот. На предните избори водачът на листата имаше 26 хил. преференции, а Ангел Джамбазки, който беше втори, имаше 23 хиляди преференциални гласа.

Не ВМРО, или Обединени патриоти, а България печели от това Ангел Джамбазки да е евродепутат, защото той защитава националните интереси най-добре от всички евродепутати, избирани през годините в ЕП.

- Ще се запази ли единна групата на Обединените патриоти до евроизборите?

- Не мога да гадая, всичко е възможно да се случи. Политиката затова е политика – води се по различни начини. Всеки има право по своя начин да се опитва да налага вижданията си. Дали ще го правим заедно или не – не е толкова важно за държавата. Важно е да следваме целите, задачите и програмата, която сме си поставили за този 4-годишен мандат. Държавата трябва да е стабилна и да върви в правилната посока.

Цялото интервю с Юлиан Ангелов може да проследите във видеото >>>

Коментари

Напиши коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *