Юлиан Ангелов: България е факторът за влизането в НАТО и ЕС на Македония

Юлиан Ангелов: България е факторът за влизането в НАТО и ЕС на Македония

03 юли 2017  |   0 коментара

Обещали сме всички пенсии да се повишават и ще го изпълним, но не под натиска на Корнелия Нинова или ДПС - тяхното е лицемерие, досега да са ги вдигнали

Но условието за подкрепа и към Скопие, и към Белград е спазването на правата на българите там, казва секретарят на ВМРО

Интервю на Румина Димитрова, в. „24 часа“ с Юлиан Ангелов

- Г-н Ангелов, вярвате ли, че Македония ще спази постигнатите от премиерите Заев и Борисов договорки за общи чествания на празниците, разделяли десетилетия двете държави? Как се стигна до този пробив?

- Надявам се най-накрая политиците в Скопие да са узрели, че наистина

България и

Македония няма

какво да делят,

има само какво да ни обединява. Политическата ситуация сега и там е такава, че наистина тези договорки може да се постигнат и да се спазват, поне от настоящото им правителство. Лошото е, че там ситуацията е драматична, не се знае след година-две какво ще се случи, кой ще управлява.

Но се надяваме, че като има подписани вече официални договорки между двете държави, те ще бъдат длъжни да ги спазват. Безспорно това е нещо добро, след като толкова години са куцали отношенията ни, наистина е крайно време да се спре с това разделяне. Ние сме длъжни най-малкото и пред миналото, и пред бъдещето да бъдем заедно и да продължаваме занапред.

- Може ли България да изиграе ролята на посредник или съветник в трудните разговори с Гърция, които предстоят на Македония за името - условие за членството ѝ в НАТО?

- София по принцип може да има такава роля, защото в момента македонското правителство няма на кого друг да разчита за подкрепа за ЕС и НАТО. Тоест България наистина може да е факторът, който да ѝ помогне при преговорите. Но при всички случаи споровете трябва да бъдат решени и преди влизането на Македония в НАТО, и преди подписване на самия договор между София и Скопие.

Подкрепата не само за Македония, но и за Сърбия и другите държави от региона трябва да бъде обвързана с правата на българите там. Тези условия и договорености трябва предварително да се постигнат и тогава да се даде самата подкрепа.

Да не се заблуждаваме - това няма да е процес от днес за утре. Все пак в Македония десетки години е имало пропаганда срещу България и всичко българско. Трябва да мине време, за да разберат и самите хора, не само политиците, че конфронтацията не решава проблемите. България е приятел на Македония и на хората там, а не враг.

Длъжни сме да се възползваме от шанса България наистина да стане един от геополитическите фактори на Балканите и в Югоизточна Европа. Да покажем на Европа и на света, че държавата ни е стабилна политически и икономически, че е отговорна и може да помага за стабилността на целия регион.

- Намирате ли за достатъчно гласуваното увеличение на минималната пенсия на 180 лв.?

- Не е достатъчно, разбира се, няма какво да се заблуждаваме. Щом прагът на бедност в България е изчислен на триста и няколко лева, значи на всеки, който има доходи под тях, не му е решен проблемът. Но в крайна сметка за разлика от други правителства преди, които увеличаваха пенсиите в края на мандата си и не правеха сметка, че следващото правителство след тях ще трябва да ги плаща, ние го правим от първия месец и половина. Не бягаме от отговорност.

Факт е и че през последните 27 г. не е имало такова голямо увеличение на минималната пенсия - над 22%. Правим възможното. Ще продължаваме да водим разговори с нашите коалиционни партньори от ГЕРБ през следващите години да продължава увеличаването на минималните, както и индексациите на всички останали пенсии. Такива са били нашите разговори, водим диалог откъде могат да се намерят тези средства. И ще го постигнем. Ако Обединени патриоти бяха спечелили парламентарните избори, щеше да бъде факт увеличението на минималната пенсия на 300 лв. и индексация на всички останали. Но българският избирател предпочете друго. Съобразяваме се с възможностите в момента.

Има критики от опозицията, но те имаха възможност през предишни мандати, когато са управлявали, да направят същото увеличение, защо не са? Може би за г-жа Нинова или за ДПС 40 лв. увеличение на минималната пенсия не е много, но за хората, които получават 160 лв. пенсия, това не са никак малко пари.

- Откъде пари за по-нататъшното увеличение, за което говорите?

- Средствата е ясно откъде могат да дойдат. Беше увеличен процентът на осигурителните вноски и оттам ще дойдат повече пари. Другото перо е през така наречените фалшиви инвалидни пенсии. Не всички те са фалшиви, но една немалка част са, все пак сега такива получават близо 1 млн. българи. Всеки нормален човек разбира, че

няма как да има

1 млн. инвалиди Това е една от темите, по които работим в момента - как да се ревизират и как тези, които трябва да получават реални пенсии, наистина да си ги получават. Третата възможност е от увеличаване на приходите в бюджета. Последните години има излишъци, така че има опции, ако правителството успее да направи правилните разчети и ревизии.

- Но защо, след като целта е една и съща, Обединени патриоти не подкрепихте искането на БСП за преизчисляване на всички пенсии?

- В предишни години БСП можеха да подкрепят нашите бюджетни предложения за увеличаване на минималната пенсия на 300 лв. и индексация на всички останали с коефициент от 2013 г. Тогава заявиха подкрепа, но не гласуваха 68 души от тяхната парламентарна група и подкрепа дадоха едва 10 - 11 депутати. Така предложението ни не мина едва за 5 - 6 гласа.

Двуличието в БСП и в опозицията е отвратително. Сега те използват чувствата на хората да кажат колко са добри и какви хубави неща предлагат, знаейки че от тях нищо не зависи. Поели сме ангажименти към хората и ще си ги изпълним, но не под натиска на Нинова, ДПС или на който и да е друг.

- Продължават атаките от страна на опозицията за строежа на оградата с Турция. Трябва ли да се огласи публично цялата информация за съоръжението, за да няма спекулации?

- Не виждам какви тайни има в изграждането на съоръжението. Всеки политик може да изиска документите. Доколкото знам, служебното правителство е изискало всички документи и е направило съответните проверки. Разполагало е с тях, както разполагат всички други.

Знаете защо това съоръжение тръгна да се изгражда бързо и скоростно - напливът от нелегални емигранти беше десетки хиляди на година. Факт е, че оградата спря мнозинството от тях в преминаването им към България, целта е постигната. Това беше и едно от обещанията на патриотите. Както видяхме, и други държави последваха примера на България и започнаха и те да изграждат подобни съоръжения, които обаче са далеч по-елементарни. Така че всякакви критики за това как била изграждана оградата и дали някой се е възползвал от средства, си има съответно органи и могат да проверят. Важното е, че я има и че гарантира националната сигурност.

- Има ли риск от ново увеличение на бежанския поток със затоплянето на времето?

- Естествено. Медиите в Европа непрекъснато показват кадри с нелегални емигранти, преминаващи през сухоземни и морски граници. Топлото време предразполага за по-голям трафик. За нас този минимум при сухоземната граница е намален в пъти, което показва, че ние като държава сме направили така, че да охраняваме собствената си, както и европейската национална сигурност.

Предстоят още действия по охрана на границата, въвеждане на допълнително видеонаблюдение, което да засича бежанци нощем, и пр. Държавата ще направи нужното, за да гарантира спокойствие на хората.

- Напоследък се заговори, че видеосистемата по границата не е в изправност, така ли е?

- Изградена видеосистема на цялата граница няма, а само в определени участъци, така че това, че не работи изцяло, не е вярно. Явно част от нея наистина не работи и този проблем трябва да се реши. Но по-важното е да се обяви обществена поръчка и да се набавят камери за цялото гранично съоръжение. Тогава вече българската държава ще бъде охранявана както трябва, но няма как да стане от днес за утре, колкото и да ни се иска.

- Как върви работата в парламента, когато двамата съпредседатели на Обединени патриоти са вицепремиери?

- Няма някакъв проблем от това, че Красимир Каракачанов и Валери Симеонов са в изпълнителната власт. Не сме прекъсвали контакт, правим заседания с двамата вицепремиери. А колегите в Народното събрание имат достатъчно опит и от предходния парламент, и като професионалисти в своите сфери.

Визитка

* Роден е през 1975 г. в Русе

* Завършил е „Икономика на търговията“ в Стопанската академия в Свищов и „Културно-историческо наследство“ в Русенския университет

* Организационен секретар на ВМРО-БНД, чийто член е от 1997 г.

* Депутат в 43-ото НС от „Патриотичен фронт“ и от „Обединени патриоти“ в настоящото 44-о НС, член на комисията по външна политика и зам.-шеф на тази по политики за българите в чужбина

Коментари

Напиши коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *