Пилотен проект намалява агресията и задържа децата в училище

07 декември 2017  |   0 коментара

 Чрез „Младите хора на България“ се постига двоен ефект – намаляване на агресията и задържане на децата в училище

Успяхме да стартираме изключително важен проект не само за Стралджа, а и за цялата страна - „Младите хора на България". Пилотният проект има за цел справяне с агресията по т.нар. „Исландски модел“. Крайно време е не само да говорим, а да предприемем действия за справяне с агресията сред нас. Това каза в предаването „Делници“ по ТВ Евроком д-р Султанка Петрова, заместник-министър на труда и социалната политика.

В края на ноември дадохме старт на инициативата в ОУ „Св. Св. Кирил и Методий“, където 100% от учащите са цигани. Трябва да насочваме енергията на децата в правилната посока. Стараем се да приобщим и да ги интегрираме. Чрез този проект постигаме двоен ефект – намаляваме агресията и задържаме децата в училище. Още през 1992 г. в Исландия се наблюдават агресия, алкохолизъм, употреба на наркотици. Експертен екип от психолози прави анкета, чрез която пита децата с какво искат да се занимават в свободното си време. В отговорите се изразява желание за различни видове спорт, театрални изкуства, рисуване, пеене, танци и др. Впоследствие тази инициатива става национална програма, която се подкрепя от правителството. Започва изграждане на училищна инфраструктура, обхванати са 100% от децата и то безплатно, разказа Султанка Петрова.

При провеждане на регионална среща в Ямбол и Стралджа аз и моят екип посетихме махалата. Около 90% от семействата там са интегрирани, всички деца ходят на училище, има общинска полиция и за първа година там няма нито една кражба на селскостопанска продукция. Трябва да говорим и показваме добрите примери. Ако искаме да интегрираме циганската общност, трябва да вземем предвид следните въпроси – образование, заетост и справяне с гетата, коментира заместник-министърът. 

От началото на годината до октомври  184 000 души са започнали работа, а само от май до септември 147 300 дущи са включени в пазара на труда благодарение на добрата координация между Агенция по заетостта и Агенция за социално подпомагане и чрез Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“, както и с бюджетни средства, заяви д-р Петрова. 

Коментари

Напиши коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *