Членове на ВМРО чистиха Мемориала на Делчевия род

Членове на ВМРО чистиха Мемориала на Делчевия род

04 октомври 2017  |   0 коментара

Членове и симпатизанти на ВМРО - Благоевград почистиха и измиха паметника „Мемориал на Делчевия род”, намиращ се в двора на благоевградската църква „Въведение Богородично”. Мероприятието е част от честването на 105-годишнината от освобождението на Горна Джумая - сега Благоевград, от Османско владичество.

На 5 октомври 1912 година, части на 7-а Рилска дивизия навлизат в града и с това се слага край на 500-годишната окупация на Пиринска Македония, която е присъединена към Царство България в този момент.

В годините ВМРО - Благоевград бе поела инициатива датата 5 октомври да стане официален  празник на града и през 2012 година това вече бе факт с гласуването на общинските съветници. 

Сред доброволците, които почистиха паметника, бе и заместник областният управител на Благоевградска област Иван Стоянов. Той изрази негодувание от състоянието на мемориала и надежда, че скоро паметникът ще бъде ремонтиран и реставриран.

Тук са положени костите на бащата на националния герой Гоце Делчев. Това е голяма чест за града ни и ние трябва да сме достойни за нея, каза Стоянов.

Мемориалът на Делчевия род се намира в западната част на двора на църквата „Въведение Богородично“ в Благоевград. Той е изграден през 1979-1980 г. Проектът е на колектив в състав арх. Богдан Томалевски, худ. Христо Стефанов и скулптор Иван Нешев. Композицията се състои от шест ниши с полукръгли абсиди, в които са реализирани мозайки с исторически моменти от национално-освободителните борби на българите в Македония. Мемориалът е костница на рода на големия ни революционер Гоце Делчев.

Коментари

Напиши коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *