Цяло село заживя с български народни носии

Цяло село заживя с български народни носии

30 март 2014  |   0 коментара

Всички жители на великотърновското село Ресен се включиха в инициативата „Преоткрий традициите“ и облякоха в ежедневието си автентични народни носии, информира „Актуално.ком“. Начинанието е подето от Нешка Робева, като част от спектакъла ѝ „Мистерията Еньовден“. Публикуваме текста със съкращения.

Кампанията „Преоткрий традициите“ подкрепиха Кметство Ресен, народно читалище „Народна просвета” 1874, клуб на пенсионера „Надежда", център за работа с деца и младежи „Отвори очи", възпитатели и деца от целодневна детска градина „Вяра, надежда и любов", учители и ученици от основно училище „Христо Ботев", общопрактикуващият лекар д-р Красимир Шишманов, фармацевтите от местната аптека, търговски фирми, както и заведения за обществено хранене.

Част от автентичните носии са пазени и съхранявани в домовете на жителите още от 19-ти век. „Хората в цялото село приеха инициативата с огромно въодушевление и радост, гордост за нас е да облечем народните си носии. Денят се превърна в огромен празник“, коментираха от местното читалище.

Работещите в държавните администрации и фирми облякоха на работните си места традиционната ресенска носия или сложиха автентичен аксесоар от нея, с което доказаха, че жителите на село Ресен се гордеят с бита си и не са забравили българския дух и традиции, а ги предават от поколение на поколение.Коментари

Напиши коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *