ЦДП срещу НСИ

ЦДП срещу НСИ

20 юни 2014  |   0 коментара

17 милиона лева е годишната издръжка на Националния статистически институт. От тях 10 млн. са за заплати. Персоналът е 1 150души. За 10 години (2001-2011) издръжката на НСИ е 170 млн. лв. Като прибавим още близо 30 млн., парите стават над 200 млн. лева.

На специална конференция в София, посветена на обсъждане на преброяването на населението преди три години и на предстоящото през 2021 г. следващо преброяване, дейността на НСИ беше остро критикувана от Центъра за демографска политика за некачествения продукт, който институтът предоставя на обществото.

Както е известно, данните и анализите от Преброяване 2011 не са верни. В момента не се знае колко всъщност са българските граждани, каква е етническата структура на българското общество, защо за последните 10 години при положение, че имаше строителен бум, броят на жилищните сгради е намалял драстично, защо циганите според НСИ са намалели за 10 години с цели 14%, което няма как да е вярно, и т.н.

По време на конференцията беше разгледана възможността при следващото преброяване отговорите на въпросите за етническа принадлежност, за религиозни убеждения и за майчиния език да са задължителни.

Председателят на НСИ Сергей Цветарски счита, че доброволността на самоопределянето пък щяла да бъде гарантирана със специален отговор „Не се самоопределям“, което не е възможно.

Припомняме, че при предходното преброяване 650 000 души не отговориха на въпроса за етническия си произход, т.е не знаят българи ли са, турци ли са или са цигани. Други 1,6 милиона не отговориха на въпроса за вероизповеданието си, т.е. не знаят дали са християни, или са мюсюлмани, 722 000 не са казали кой е майчиният им език.

Друго абсурдно според ЦДП предложение на Цветарски е да се награждават парично тези, които регистрират новия си адрес, и да получат неизвестно какви данъчни облекчения.

Кризата в НСИ се задълбочава. Институтът ще продължи да ни снабдява с дефектната си статистическа продукция, изхарчвайки без никаква обществена полза стотици милиони народни пари, посочват от ЦДП.

Коментари

Напиши коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *