Художникът Мутафов: Михов е болен от патриотизъм

Художникът Мутафов: Михов е болен от патриотизъм

17 септември 2014  |   0 коментара

Патриотичният фронт подпомогна експедиция до мистичното кралство Мустанг в Непал

Художникът алпинист Иван Мутафов замина в деня на Светите Вяра, Надежда и Любов на изследователска експедиция към мистичното кралство Мустанг в Непал. Той отнесе със себе си българския трибагреник, знамето на ВМРО и парично дарение, което направиха от „Патриотичен фронт – НФСБ и ВМРО“ във Велико Търново.

Иван Мутафов се е обърнал за помощ към всевъзможни институции да го подкрепят в изследователското му пътешествие в забравеното кралство в Хималаите, където на 4000 метра височина хората са останали в 14 век.

„След като институциите повече обещаваха и нищо не направиха и след отказа на Община Велико Търново и на управляващите, потърсих Иван Мутафов, за да го подпомогнем в експедицията му в Непал, защото той винаги се е занимавал със значими неща. Подразни ме, че институциите винаги подминават истинските неща, които правят истинските българи”, каза доц. д-р Милен Михов, водач на листата на Патриотичния фронт в областта.

Той смята, че ако хората и приятелите сами не си помагат помежду си, няма да може да се реализират истинските и стойностните начинания.

„Българите сме надраснали институциите си и за това те трябва да ни догонят. Трябва да се сменят хората в тези институции. Патриотизмът е водещ и крепи хората в трудни моменти”, каза доц. Милен Михов.

Пътуването до забравеното кралство в Хималаите е сбъдната мечта за Иван Мутафов.

„Това е девствена територия, недокосната от китайското нашествие и културен геноцид страна, отдадена изцяло на съхранението и запазването на традиционната тибетска култура, недокоснато от съвременната цивилизация място, в което хората не познават парите, индустрията, вестниците, телевизията. Там времето е спряло. До октомври 1991 г. кралство Мустанг не е допускало никакви чужденци на териториите си. Имало е само няколко изключения, направени с изричното съгласие и препоръка на Далай Лама и краля на Непал. Въпреки че страната вече е отворена, съществуват редица ограничения за посещение”, разказа Иван Мутафов какво го е провокирало да поеме на път.

Изследователят благодари за подкрепата, която му оказа „Патриотичен фронт – НФСБ и ВМРО“.

„Да си патриот означава да си на първо място човечен, съпричастен. Патриотизмът - това е хуманщина, бащинство. Заболееш ли веднъж от патриотизъм, няма излекуване. Милен Михов е патриот, знаех, че той ще ми помогне”, каза преди да замине Иван Мутафов.

Коментари

Напиши коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *