Фотодокументална изложба за Босилеградския погром в Общинския театър в Кюстендил

Фотодокументална изложба за Босилеградския погром в Общинския театър в Кюстендил

17 май 2019  |   0 коментара

В рамките на отбелязването на 102 години от Босилеградският погром КИЦ „Босилеград“ и Македонският научен институт – научноинформационна група Кюстендил, с любезното съдействие на Общински театър Кюстендил, във фоайето на театъра представиха фотодокументалната изложба „Погромът в Босилеградско 15-16 май 1917 г.“

Авторът доц. Ангел Джонев представи изложбата и подробно описа мародерстването на разбойническата чета на сръбският поручик Коста Милованович Печанац която на 15-16 май нахлува на територията на Царство България и в Босилеградско убива 35 души, опожарява 317 къщи и нанася щети за 2,5 милиона лева.

Председателят на КИЦ „Босилеград“ Иван Николов говори за необходимостта от преоценка и преосмисляне на историческите събития които превръщат българите в Сърбия в заложник и жертва на лошите сръбско-български отношения. Отбелязването на трагичните исторически събития и отдаването на почит на жертвите трябва да доведе до национално помирение между българи и сърби, което значително може да облекчи и положението на българското малцинство в Сърбия.

Самата изложба досега е представяна в КИЦ „Босилеград“ в Народното събрание, Дупница и сега в Кюстендил.

Коментари

Напиши коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *