Факелни шествия и стражи под надслов „Долу Ньой!“ се проведоха в София, Бургас и Благоевград

Факелни шествия и стражи под надслов „Долу Ньой!“ се проведоха в София, Бургас и Благоевград

28 ноември 2018  |   0 коментара

На 27 ноември се навършват 99 години от подписването на Ньойския договор. ВМРО – гр. София отбеляза датата с факелно шествие „Български марш”. Отбелязването на историческата дата има за цел да напомни, че заветите на българските герои не са забравени. Традиционното шествието премина през централната част на София, а крайната му точка бе Паметникът на Незнайния воин. Там участниците в шествието положиха венец с цветя и копие от Ньойския договор, които изгориха и стъпкаха. 

На 27 ноември 1919 г. в парижкото предградие Ньой се подписва пагубен за България договор, който разкъсва страната ни. Дори такива територии, които са изконно български и са признати за такива в Берлинския договор, стават сръбски, заяви Красимир Богданов – народен представител и член на централното ръководство на ВМРО.

99 години по-късно, точно на това историческо място, където непосредствено след подписването хора от цяла София са се събрали пред дома на Иван Вазов и всички заедно били покрусени, ние трябва да си припомним за тази дата и да не допускаме да се случва повече подобен акт, каза депутатът от ВМРО Йордан Йорданов.

Организационният секретар на ВМРО и депутат Юлиан Ангелов категорично заяви пред камерата на БНТ, че Ньойският диктат е един наистина срамен договор за България и българския народ, стотици хиляди българи остават извън пределите на майка България.

99 г. по-късно историята  е същата. За съжаление ние не успяхме да променим този Ньойски диктат и виждаме, че днес на Балканите всичко това, което се случва, е именно защото преди 99 г. Великите сили наложиха един абсолютно несправедлив договор, който откъсва от землището на Майка България  изконни нейни земи като Македония, Западните покрайнини, сподели депутатът от ВМРО Александър Сиди пред камерата на България ОН ЕР.

С факелно шествие и изгаряне на копие от Ньойския договор ВМРО - Бургас отбеляза годишнината от неговото подписване. Участниците в шествието скандираха „Долу Ньой!“ и със запалени факли достигнаха до паметните плочи с имената на загиналите бургазлии в Първата световна война.

Структурата на ВМРО в гр. Благоевград отбеляза тази черна дата в българската история с факелна стража пред паметника на Тодор Александров. Апелът, че Ньой не е забравен отекна. Патриотите от ВМРО запалиха копие на Ньойския договор, осакатил българския национален идеал.

Коментари

Напиши коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *