Учредиха дружество за албанско-българско приятелство

Учредиха дружество за албанско-българско приятелство

07 декември 2015  |   0 коментара

В албанския град Корча бе учредено дружество за албанско-българско приятелство, а за негов председател бе избран Димитър Пандовски. Заместник-председател стана Ервис Талюри, а секретар Яни Никола - и двамата са завършили Русенския университет.

Официални гости бяха народните представители от Патриотичния фронт Юлиан Ангелов и Красимир Богданов, който е председател на групата за приятелство с Албания в 43-ото Народно събрание.

Присъстваха още посланикът на България в Албания Димитър Арнаудов, председателят на Държавната агенция за българите в чужбина Борис Вангелов, както и председателят на „БГ Патриот“ Петър Харалампиев и председателят на Сдружението за македоно-българско приятелство Маринела Петреска от Битоля.

Пред десетките българи от района на Мала Преспа, Корча, Девол и Поградец представителите на ВМРО в Патриотичния фронт настояха за по-активни взаимоотношения между двете държави. Те припомниха исканията си към президента на Албания Буяр Нишани за изпълнения на всички критерии по пътя си към членството в Европейския съюз по отношение на малцинствата и в частност българската общност в страната.

Любопитен факт е, че Никола Пандовски - бащата на председателя на новоучреденото дружество, е бил един от хората в Албания по време на Втората световна, който е подписал писмо до българската царица с искане да се застъпят пред италианските власти за български училища в Албания.

Гостите от ВМРО подариха на новото дружество Алманах „Македония“, преиздаден от Организацията, както и икона на светите братя Кирил и Методий.

Коментари

Напиши коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *