Училища от две стари български столици подписват договор за сътрудничество

Училища от две стари български столици подписват договор за сътрудничество

22 ноември 2019  |   0 коментара

Сътрудничеството между България и Македония в областта на образованието и културата е от изключително значение за общото бъдеще на двете близки държави. Така се влага и реален смисъл в подписания преди повече от две години Договор за добросъседство между двете страни.

Професионалната гимназия по туризъм в старата столица „Васил Берон“ ще подпише договор за сътрудничество Общинското огостителско и туристическо училище „Ванчо Питошески“ в Охрид, съобщиха ръководствата на двете учебни заведения, цитирани от „РегНюз“.

Делегация от Северна Македония в момента е на посещение във Велико Търново, а представители на ПГТ „Васил Берон“ вече са били в западната ни съседка през септември.

Двете училища на практика са сходни и развиват еднакви дейности. Сходни са и градовете Велико Търново и Охрид, които развиват туризма, сподели учителят и общински съветник от ВМРО Евгени Коев.

Гимназията работи по проекти от 2002 година, като целта е да развиваме професионалното образование в нашето училище. За тези 15 години изградихме дългосрочни партньорства от повечето европейски държави. Насочихме вниманието си за сътрудничество с училища от Македония и Сърбия, направихме няколко опита да кандидатстваме по проекти за сътрудничество, но не успяхме. Но пък тази година се свързахме с колеги от Охрид, за наша радост те ни приеха сърдечно и се съгласиха да сключим договор. Търсим какви са възможните насоки за общо сътрудничество и договорът да не остане само на хартия. А реално да има дейности, които заедно ще свършим. На първо време можем да участваме заедно на международни състезания. Следващата насока е провеждането на стажовете. Наши деца могат да провеждат стажове в Охрид, а техни - във Велико Търново. Неслучайно двата града са побратимени и са своеобразни туристически центрове. Ние ще продължим да търсим възможности за кандидатстване съвместно по проекти, сподели директорът на ПГТ „Васил Берон“ Татяна Данчева.

Искам да изразя голямата си благодарност към домакините ни за топлото и сърдечно посрещане. Охрид е най-големият туристически център в Македония, а и Велико Търново е един от туристическите градове в България. Това ни дава основание да сключим такъв договор и нашето и Вашето училище да имат добро партньорство. Искаме наши ученици да дойдат в Търново и обратно, за да видят как се работи на двете места. Искам да участваме и по международни проекти и да имаме ползотворно сътрудничество. Имахме и кратък прием при кмета и председателя на местния парламент. Благодаря им за посрещането, сподели директорът на охридското училище Мариан Радевски.

В македонското училище се учат 220 ученици. Там гимназистите се обучават по три години за готвачи и сервитьори, а по 4 години в специалностите за хотелиерство. ПГТ „Васил Друмев“ е първото училище в България, с което Общинското училище в Македония сключва договор за сътрудничество.

Коментари

Напиши коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *