Учат българи в Северна Гърция, че са помаци

Учат българи в Северна Гърция, че са помаци

12 ноември 2013  |   1 коментар

Нов опит българските мюсюлмани в Северна Гърция да бъдат определяни като небългари разбуни духовете в Златоград, а оттам и в цялата страна. Причина за това станаха курсове по „помашки език“, качени в интернет, които имат за цел да втълпят на сънародниците ни, че са отделен етнос.

Курсовете, 12 на брой, са дело на учител от Ксанти.

Поне 20 книги вече има издадени на „помашки“ – речници, граматики, исторически пособия, които ги заблуждават за произхода на мюсюлманите в днешна Северна Гърция. Тези разговорници са пълни глупости. Така гърците искат да спрат турцизацията на това население, но и да продължат откъсването им от България, предупреди краеведът от Златоград Ефим Ушев.

„Pomak Language Lessons“ - това са курсове, направени по книгата „Uchem so pomatsko“ на Николае Кокае, в която има 25 курса по “помашки”. Корицата на книгата му е качена като илюстрация на интернет “уроците”.

Разговорниците указват изговора и изписването на думите, спазвайки традиционния тип уроци при учене на езици. Думите на изговора на диктора са български, както и изписването им, но текстовете са с латински букви.

Изговорът на всички “уроци” е родопски диалект, почти напълно сходен с този в Златоградско. В уроците на турски се изговарят числата, а на гръцки - имената на селата и градовете.

ВМРО смята, че докато българската държава не обърне поглед към сънародниците ни зад граница и няма интерес да пази българското им самосъзнание, те ще бъдат застрашени от всякакви подобни провокации. Защото въпреки сигнала на хората от Златоград, едва ли ще се намери кой да защити българското. И никой няма да се сети да качи в интернет уроци по български.

Повече за българите по света можете да прочетете тук.

Коментари

  • Възрожденеца

    май 14, 2016 в 7:41

    Не са никак виновникгърците че създават нови нации подобни на македонизма, виновните са нашите преставители на испълнителната власт: Президенство.Правителство, не-правителствените организации пак и целия вългарскио народ, който търпи най крайното безразличие по българските национални въпроси.
    Щом като гърците са решили да създават помашка нация, защо ние не ги накараме да признаят на българите в Северна Гърция, автономна област. В началото на миналия век българите са били над 800.000 жители а сега въреки геноцида извършен срещу тях, като масово физическо избивне, погърчване, малтратиране, прогонване с конфискация на техните имоти, са може би повече от 2 милиона.
    Разберете Господа Управници, ако продължавате така безразлично да управлявате българските национални интереси, вие ставате преки участници в този съвременен геноцид на "нео-либерализма и мултикултурализма" с чието бъоръжение някой наши съседни държави искат да унищожат нашата мила родина БЪЛГАРИЯ, вие носите цялата отговорност за това което се случва днес, и съм сигурен че ще дойде денят когато ще отговарчте за вашите постъпки.

Напиши коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *