Тържественото отбелязаха 143-ата годишнина от освобождението на Свищов

Тържественото отбелязаха 143-ата годишнина от освобождението на Свищов

29 юни 2020  |   0 коментара

Венец и цветя в памет на загиналите поднесоха и активисти на ВМРО от Велико Търново и Свищов

По повод 143 години от освобождението на Свищов на 27 юни в крайдунавския град бе отбелязан героичният подвиг от дебаркирането на основните сили на руската армия на българския бряг на р. Дунав в района Зимница – Свищов. На тържественото честване на Братската могила в местността „Паметниците” присъстваха депутатът от ВМРО доц. д-р Милен Михов, д-р Юлия Тонкова – председател на женската организация на ВМРО – Велико Търново, активисти от младежката организация в старопрестолния град с председател Петър Петров и Валери Николов – председател на войводите в Свищов.

В поздравителните си думи към присъстващите доц. Милен Михов наблегна на историческия факт, че с този неслучил се до тогава в историята на военното дело десант е започнала една военна епопея. И воините на ген. Драгомиров стъпват на българска земя, започвайки свещения поход за освобождение на България.

И днес ние дължим благодарност на Негово Величество руския император Александър II, който е останал в историята с определението „освободител“. За нас, българите, това е несъмнена историческа истина. Но това освобождение не идва даром. Преди руските воини да стъпят на свищовска земя пред тях вървят българските разузнавачи, тайните комитети, създадени от Левски, а войната започва след четите на Караджата, на Панайот Хитов, комитетите на Левски, пожарищата на Априлското въстание. Тази война е по-различна от всички войни в историята на Балканите и Европа, защото тя носи моралния облик на едно освобождение. Следващите поколения дипломати и политици в Европа ще превърнат Освобождението и святото дело в мярка върху кантарите на имперските интереси. Следващите поколения в Русия и в Европа ще делят и ще разглеждат България като поле за реализация на своите виждания към Балканите и  този район. Но това не отменя великата и нужна ни и днес благодарност към руските воини и руския император, които вдигнаха православния меч за освобождението на България, каза още в приветствието си доц. Михов.

Свещеници от Свищовска духовна околия отслужиха заупокойна панихида за загиналите в Руско-турската освободителна война, след което официалните лица и граждани поднесоха венци и цветя в памет на загиналите за освобождението на Свищов.

Коментари

Напиши коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *