Турнир по стрелба, посветен на Мара Бунева, се проведе в Пловдив

Турнир по стрелба, посветен на Мара Бунева, се проведе в Пловдив

04 март 2019  |   0 коментара

Пловдивската организация на ВМРО проведе ежегодния турнир по стрелба за жени аматьори, посветен на безсмъртната българка Мара Бунева.

Гости на мероприятието бяха председателят на ВМРО – Плодив Борислав Инчев и народният представител Александър Сиди, които наградиха победителките.

На 13 януари 1928 г. в Скопие, близо до моста над р. Вардар, Мара Бунева застрелва от упор сръбския юрисконсулт на скопска област Велимир Прелич. Един изявен тиранин, българофоб, враг на всякакви човешки права и свободи. Тази жена, се отказва от всичко – сбогува се със съпруга си, който дълго скърби за нея, прощава се и със семейството си, защото знае какво ги чака, когато сърбите дойдат за отмъщение, отказва се от спокоен живот в София, защото в нея кипи едно чувство, чувство за справедливост, едно болезнено чувство за съдбата на нейните братя и сестри. Атентатът срещу Прелич не е престъпление, а е отчаян вик, но и вик на смелост и дързост към целия цивилизован свят, който цели да покаже на този свят какво става в Македония, на какво са подложени българите там. Тази жена успява да намери сили да се откаже от всичко в името на един по-висш идеал.  

По случай националния празник на България, 3-ти март,пловдивската организация на ВМРО поздрави пловдивчани като раздаде над 2500 лентички с цветовете на българското знаме,както и картички, които да напомнят за великото дело на освободителите.

Денят е специален за всички нас, ние сме българи и се гордеем с това, помним предците си и вярваме, че заедно можем да направим България едно място за по-добър живот. Да живее България, заявиха от ВМРО - Пловдив след приключването на патриотичното начинание.

Коментари

Напиши коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *