С „машина на времето“ Юлиан Ангелов се „снима“ до Цар Борис III

20 май 2019  |   0 коментара

По повод Европейската инициатива „Нощ на музеите“, която се организира в Международния ден на музеите – 18 май, кандидатът за евродепутат от ВМРО – БНД Юлиан Ангелов, който бе на обиколка и среща със съмишленици и симпатизанти във Великотърновска област, посети Исторически музей – Горна Оряховица.

Темата, с която тази година отбелязаха датата в железничарския град, бе наречена „Машина на времето“ – вграждане с ретро костюм в снимка от стара Горна Оряховица. Десетки дами, господа, млади госпожици и деца се „връщаха“ в края на 19-и и началото на 20-и век и запечатваха „присъствието си там“ чрез фотоколажи на различни емблематични снимки. А ведрото настроение бе поддържано с музика и изпълнение на стари градски песни.

Част от черно-бялата емоция на старото-ново време стана и Юлиан Ангелов, който избра снимка от вестник, на която имаше политически фигури. Фотографът бе запечатал откриването на гарата с идването на цар Борис III и посрещането му от влиятелни лица.

Облечен съм със сако, ако имах възможност за народна носия, щях да се снимам до селската чешма. Затова предпочетох да е тази снимка – по обясними причини. Атмосферата на събитието е много хубава, защото връщаме мислите си в миналото, когато хората са били може би по-чисти, по-откровени, по-големи патриоти и със сигурност са се борили за каузи. Знаем – по време на всички войни стотици хиляди са били доброволци, за да защитят българските национални интереси и обединението на майка България. Гледайки снимките от миналото, градските одежди или снимките, които са по селата, се усеща една носталгия по тези времена, когато българите са били наистина българи, сподели впечатленията си от събитието Ангелов.

Тогавашното ново време за нас е старо време и се опитваме да съчетаем тези неща. Опитваме се да покажем на живо онова време и хората да могат извън витрината да го почувстват, да го преживеят, защото иначе изглежда недосегаемо и по някакъв начин мъртво. А така оживява върху всеки, разясни идеята на темата Галя Чохаджиева, етнограф в Исторически музей – Горна Оряховица.

И по някакъв своеобразен начин, като че ли пак с „машина на времето“, Юлиан Ангелов успя да пречупи през тази призма възприемането и на политическото лице като недосегаемо. Той бе посрещнат сърдечно от всички присъстващи като у дома си. Разговаря непринудено с хората и показа, че истинският политик всъщност е един от нас, човек, който не се държи надменно, не се величае, цени традициите и семейството, вярва и отстоява ценностите, които носи в сърцето си всеки истински българин.

В подкрепа на това нежната му половинка огласи с медения си глас двора на музея и поздрави присъстващите с една от емблематичните песни на Олга Борисова и Павлина Горчева „Рано ми е, море, слънце огреяло“.

Коментари

Напиши коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *