Състоя се Национална среща по демографските въпроси и предизвикателства

Състоя се Национална среща по демографските въпроси и предизвикателства

09 декември 2018  |   0 коментара

Решаването на демографските проблеми, започнали през 90-те години на миналия век, изисква много труд, промяна на фокуса, тежки решения и реформи, огромна политическа воля да се обърнат негативните тенденции.

Това каза заместник-министърът на труда и социалната политика д-р Султанка Петрова при откриването на Национална среща по демографските въпроси и предизвикателства, организирана съвместно от Министерство на труда и социалната политика и Център за развитие на човешките ресурси и регионални инициативи.

По време на изказването си заместник-министърът посочи, че за справяне с предизвикателствата Министерството на труда и социалната политика е разработило регионални демографски политики.

Отделните региони се нуждаят от специфични политики, обвързани с демографската им ситуация, състоянието на икономиката, етнопсихологията и нагласите на населението, традициите и ресурсите, които притежават, каза заместник-министър Петрова.

За година и половина са проведени серия от регионални демографски срещи-дискусии в различни области на страната. Направени са над 1000 анкети по места, които вече се обработват. Проведени са серия от публични обсъждания, кръгли маси по демографските проблеми в различни университети. По време на срещите акцент е поставен и върху интеграцията на ромското население.

Адаптирахме исландския модел за справяне с училищната агресия и прекомерната употреба на алкохол и наркотици сред децата в ромското училище „Св. св. Кирил и Методий“ в град Стралджа и само за една учебна година резултатите са повече от добри, посочи д-р Петрова.

Фокусът трябва да бъде в задържането на младите хора в страната чрез промени в образователната система, чрез качествена реализация и адекватно заплащане на труда, каза още тя.

По време на срещата акцент бе поставен върху темата за активния живот на възрастните хора у нас, като експерти представиха презентации на тема „Активен живот на възрастните хора", „Насърчаване на активния живот на възрастните хора – практики на национално и регионално ниво“ и „Създаване на благоприятна среда за повишаване на жизненото равнище и активния живот на възрастните хора“.

Коментари

Напиши коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *