Състоя се дванадесетото подред състезание по Русезнание

Състоя се дванадесетото подред състезание по Русезнание

04 юни 2019  |   0 коментара

В зала „Батенберг“ на Историческия музей в Русе се проведе традиционното състезание по Русезнание, организирано от Народно читалище „Гоце Делчев – 2009“, ВМРО – Русе и със съдействието на Регионален исторически музей  - Русе. Това бе дванадесетото издание на състезанието. В него участваха ученици от 9 русенски училища. Предметът Русезнание се изучава от години в част от училищата в града.

Децата показаха своите интелектуални възможности в две категории - есета и групова мултимедийна презентация. Тази година журито прочете нови 9 есета и проследи с професионален интерес 22 презентации. С най-много презентации участваха от СУЕЕ „Свети Константин-Кирил Философ“ – 12, а с най-много есета - ученици от СУ „Възраждане“ - 3. Премиерно тази година участваха представители на СУ „Христо Ботев“, които премериха сили в категорията „Есе“.

Част от журито бе народният представител и заместник-председател на ВМРО Искрен Веселинов.

В далечната 2007 година, когато от ВМРО предложихме да има такъв предмет - Русезнание, не можехме да си представим колко години и колко деца с любов ще се докосват до историята на града ни. Затова винаги се чувствам прекрасно в този ден да гледам презентациите, с които учениците показват наученото, коментира Веселинов.

Класиране в категория презентации:

I – ОУ „Васил Априлов”

II – СУ „Йордан Йовков”

III – СУПНЕ „Фридрих Шилер”- Русе

Класиране в категория есета:

I – Петя Пейчева от 8 А кл. – СУ „Христо Ботев“

II – Пресиян Плачкинов от 5 А кл. – ОУ „Васил Априлов“

III – Алина Милкова от 6 В кл. – ОУ „Любен Каравелов“

Коментари

Напиши коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *