Създателите на „БГ наука“ за началото, успеха и образованието

Създателите на „БГ наука“ за началото, успеха и образованието

23 март 2014  |   0 коментара

Братята Петър и Росен Теодосиеви, създатели на списание „БГ наука“ и автори на документалния филм „На нож“, разказват за себе си и новия проект – лентата „Трагедия и слава“ пред Деница Иванова за сп. „За мен“.

Петър и Росен Теодосиеви са от онези българи, които избират да се борят в България, да помагат на сънародниците си, вместо да търсят по-лесен живот в чужбина. Те се отдават на каузата да популяризират науката. През 2005 г., когато двамата братя са едва в 10 клас, създават онлайн списанието „Българска Наука“. То и до днес продължава да се развива, като в него се публикуват статии на видни български учени.

 - Как се зароди идеята за списание „Българска наука“?

Идеята се зароди от това, че искахме да научаваме нови и нови неща за света около нас, а училището тогава не ни предоставяше тази възможност. Така започнахме да посещаваме библиотека „Дора Габе” в Добрич, който е и нашият роден град. Така решихме, че това знание не бива да бъде само за едни или други, а за всички. Роди се сайтът и списанието „Българска Наука” ­–­­ на 12-ти декември 2005 г.

 - Започнали сте съвсем млади, как успяхте да изградите „Българска наука“ такава, каквато е днес?

Първо запазихме домейн името bg-science.info, тогава беше 5 лв. за година, като плащахме и всеки месец по 5 лв. за хостинг, а сайта сами си го написахме. Няколко месеца учихме уеб програмиране, за да можем сами да си направим сайта такъв, какъвто  искаме. След това започнахме да качваме статии, инсталирахме форум система, която пък привлече много различни автори и така започна и пълноценният живот на проекта БГ Наука.

 - Интересуват ли се младите българи от наука?

Младият човек е динамичен, мобилен и любопитен, обича да пътува и преоткрива. Всичко това може да  предложи науката. Когато се представи по този начин всеки проявява интерес. Науката е нещо, което трябва да обичаш, да си запленен от отговорите, които може да ти даде. Все повече започват да се правят събития в България, свързани с това да се покаже, че науката не е нещо, което някой в затворена стаичка тайно прави и никой друг не го разбира. Науката е за всички и всички биха могли да се занимават с нея.

 - На какво ниво е според вас науката в България днес?

Тук еднозначен отговор не мисля, че някой може да даде. За някои неща сме на световно ниво, имаме апаратура в ЦЕРН, изпращат се млади хора в НАСА, специалисти от България постоянно участват в международни проекти и конференции.

За съжаление имаме и застой в някои науки, но това не е поради липса на кадри, а на финансиране. Наука се прави с пари, а това е болна тема в България.

  - А образованието?

Образованието, което нас ни подтикна да направим сайт за наука и да развиваме проекти, свързани с неформалното обучение (образование), е на много ниско ниво. Но същото това образование печели златни медали в световни конкурси, турнири и състезания по различни образователни дисциплини за ученици. Имаме кадри, имаме база, просто трябва да се грижим за тях.

 - Създатели сте и на филми за Първата и Втората Балканска война. Разкажете ни повече за тях.

2012 г. се навършиха 100 г. от началото на последната победоносна война, която България е водила. Война, която променя духа, мисленето и цялата нация. Ние, като нова държава на картата на Европа, нападаме една империя и печелим битки, правим революционни военни действия. Това не можеше да не бъде показано. Нашият принос към героите, загинали за освобождение на българите, живеещи под друга власт, беше да направим филм.1912.наука.бг е страницата на филма „На Нож!”, където може да се гледа и безплатно.

 Вторият филм се казва „Трагедия и Слава”. Избрахме това заглавие за филма, посветен на втората балканска война, тъй като ние губим благодарение на политиците ни тогава, губим Македония, както и много българи дали живота си за свободата на своите братя. „Слава”, защото през цялата война ние не губим нито една битка, независимо от съотношението на армиите, ние успяваме да победим всеки, с когото се изправим на бойното поле.1913.наука.бг е сайтът на филма „Трагедия и Слава“, там може повече да се запознае всеки, интересуващ се от темата.

 - Какви са предстоящите ви планове, обмисляте ли нови проекти?

В момента пишем няколко проекта, свързани с популяризиране на науката в България, по-добра комуникация между бизнеса и науката и най-вече науката и обществото.

Правим планове за нови филми, тъй като тази година се навършват 100 г. от започването на Първата световна война, 1000 г. от смъртта на цар Самуил и др.

- Какво е Вашето послание към подрастващите момичета в България? А към момчетата?

И на момичетата и на момчетата ще пожелая да не спират да се учат. Знанието е сила, а прилагането му е най-ценното и носещо успех нещо. В България може да постигнете абсолютно всичко, за което мечтаете. Пътувайте повече, вижте различни култури и нации, така най-лесно се разбират плюсовете и минусите на държавата, в която живееш.

 - Какво е Вашето послание към ГЛОУ-доброволките, посветили своето време и усилия да помагат на други момичета да усъвършенстват себе си?

Успех!

Правете това, което ви прави щастливи.

Снимка: Чавдар Калдиев, www.nauka.bg

Коментари

Напиши коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *