Султанка Петрова: 2018 г. ще се запомни с реформиране на политиките за хората с увреждания

Султанка Петрова: 2018 г. ще се запомни с реформиране на политиките за хората с увреждания

13 декември 2018  |   0 коментара

Султанка Петрова, заместник-министър на труда и социалната политика, в разговор с Клара Маринова в ефира на „Радио К2”, заяви позиции по следните теми:

Приетото законодателство за хората с увреждания

Този път имаме основание да се похвалим, цялото общество, че след изстраданите сълзи на майките на деца с увреждания, след техния палатков лагер, след много преговори с вашето министерство и с народните представители най-сетне законите за гражданите с увреждания тръгнаха. Тръгнаха казвам, защото два от законите вече са приети, предстои да бъде приет и третият. Какъв е смисълът и съдържанието, каква е философията на тези закони, защо чак сега успя народното представителство да приеме тези закони и какви ще бъдат последствията от тях, попита водещата Клара Маринова.

Султанка Петрова отговори, че законите вече са факт и може би 2018 г. ще се запомни с реформирането на политиките за хората с увреждания. Тя припомни, че в управленската програма на правителството един от приоритетите е бил „гарантирането на правата на хората с увреждания” и по-нататък „усъвършенстване на медицинската експертиза и експертизата на работоспособността”. Заместник-министърът заяви, че самата тя в 43-ото Народно събрание е повдигала тези въпроси, но неясно по какви причини това е било една много тежка и нежелана тема. Според нея, в годините са се натрупани толкова много негативни практики, че никой не е искал да се захваща с този проблем.

Затова аз съм благодарна, че съм част от това правителство и точно сега се случиха тези промени, защото винаги съм мислела и мисля все още, че законите трябва да се променят, за да може хората наистина да живеят достойно, да бъдат спокойни и най-важното – да има справедливост! Измина се един труден и много дълъг път, но благодарение на активния диалог, компромисите и професионализма на експертите от МТСП, на неправителствените организации, на национално представителните организации на хората с увреждания, „майките”, както вече ги наричаме, всъщност проектите станаха факт, категорична бе Султанка Петрова.

Султанка Петрова обясни, че днес (12 декември) в комисията по демографска политика предстои да се гледа и законът за социалните услуги. Той е част от целия пакет от закони и има изключително важно значение за достъпната среда, за достъп до заетост, до образование и придобиване на професионална квалификация. Те дават възможност за социално включване и независим живот на хората с увреждания. Прилагането на тези закони гарантира, че хората с увреждания ще получат значително по-висока финансова подкрепа и висококачествени социални услуги – лична помощ, медицински изделия, помощни средства съобразени с индивидуалните им потребности. Всеки човек, който има нужда от помощ и подкрепа, ще получава индивидуална оценка.

Основното предизвикателство пред нас е да изпълним всички дейности по прилагането на Конвенцията на ООН за хората с увреждания. МТСП ще продължи да работи в тази посока, защото това са първите крачки, които са направени, но ако трябва да бъда честна – за мен в бъдеще трябва да мислим много по-перспективно от това, което сме постигнали в момента и това е според мен създаване на кодекс за хората с увреждания, обясни Султанка Петрова.

Заместник-министърът обясни, че около 640 000 души от следващата година ще получат новото месечно подпомагане по Закона за хората с увреждания. Това са пълнолетни лица, които имат вече издадени ТЕЛК-ови решения и в зависимост от процента на увреждането ще получат между 24 и 198 лева. Отделно от това около 150 000 души ще получат добавка. Много е важно, обаче, е да се знае, че те ще получат тази добавка само ако подадат заявление в Агенцията за социално подпомагане. Така че новото подпомагане ще замести добавката за пенсионерите с увреждания, които сега получават 25% от социалната инвалидна пенсия.

Султанка Петрова изрази своята надежда, че ще успеем да въведем биопсихосоциалния модел, тоест международната класификация на СЗО, така наречения ICF, която е една сертифицирана и стандартизирана методика. Заместник-министърът продължи, че в много европейски страни остатъчната работоспособност се измерва с помощта на система за симулиране на натоварването на работното място. Тази система измерва с помощта на компютър физическото и функционалното състояние на изследвания и с помощта на събраната информация може да се изготви един обобщен физически профил според професията на пациента със здравословни проблеми. Тази система е изключително модерна и иновативна, тя не позволява да се премине от едно ниво на следващо без да се отчете правилния резултат. Така получаваме правилно отчитане на работоспособността на човека.

Споменахте за кодекс за хората с увреждания, работи ли се вече по него и какво ще съдържа той, попита водещата Клара Маринова.

Султанка Петрова отговори, че засега това е само нейна идея, тепърва ще работи за нейното реализиране. След като бъде приет Законът за социалните услуги ще може да се мисли за такъв кодекс.

Значението на предприятията от социалната и солидарна икономика за хората с увреждания

Как се съотнасят, каква е релацията между една тема, която Вие винаги много сполучливо обяснявате и се борите за нейната реализация, това са социалните предприятия и приетите сега два закона и предстоящият трети за хората с увреждания, попита водещата Клара Маринова.

Д-р Петрова отговори, че социалните предприятия и приетият Закон за предприятията от социалната и солидарната икономика имат много голямо значение за хората с увреждания. В този закон са били включени хора с увреждания, родители на деца с увреждания и всички уязвими групи.

Всъщност чрез социалните предприятия могат да бъдат спестени много средства от бюджета на държавата и по този начин ще се контролират, регулират и ще се установят лошите практики, които знаем, че през годините са наложени. Така че аз съм много щастлива и се гордея, че беше приет този закон за социалната и солидарната икономика, защото той е изключително добър закон, нов закон по нова политика. Всъщност тази политика възпитава хората в ценности, в идеали и най-важното – дава достъп на хората с увреждания до пазара на труда, завърши д-р Султанка Петрова разговора си с Клара Маринова в ефира на „Радио К2” на 12 декември 2018 година. 

Интервюто може да чуете в звуковия файл >>>

Коментари

Напиши коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *