Султанка Петрова успя – правят пълен одит на Агенцията за закрила на децата

Султанка Петрова успя – правят пълен одит на Агенцията за закрила на децата

11 юни 2015  |   0 коментара

Комисията по въпросите на децата, младежта и спорта към Народното събрание подкрепи искането на народния представител от Патриотичния фронт и председател на Националната женска организация на ВМРО д-р Султанка Петрова за извършване на пълна ревизия на разходите на Държавната агенция за закрила на детето в рамките на процеса по деинституционализация.

Ресорната парламентарна комисия взе решение за възлагане на Сметната палата да извърши одит за съответствие на Държавната агенция за закрила на детето за периода 2009 – 2015 г.

Той ще включва проверка на изготвянето на техническо задание по проект „Детство за всички“, на провеждане на обучения и сключените граждански договори по ОПАК, както и изпълнението на плана за действие към Визията за деинституционализация. Одитът ще започне на 1 юли 2015 г. и ще продължи до октомври т.г. Заключението от проверката Сметната палата ще трябва да изготви в едномесечен срок от 15 октомври до 15 ноември.

В изложението си пред народните представители Петрова изтъкна необходимостта от проверка не само във връзка с разходването на средства, но и относно ефекта върху обществото от работата на ДАЗД.

Налице са систематични нарушения в тази сфера с данни за откровено и целенасочено накърняване на правата на децата с цел лично обогатяване на служители от системата. Тези притеснения бяха оповестени и от редица неправителствени организации, сред които Конфедерацията за защита правата на децата и Фондация „Движение на българските майки“.

Ако Агенцията за закрила на детето е работила съвестно и единствено в интерес на подрастващите в риск, не виждам нищо притеснително да се извърши този одит. Когато се разполага със средства от държавния бюджет и по европейски програми, нормално е да е гарантирано тяхното съвестно усвояване, коментира д-р Петрова.

В началото на 2015 г. народният представител от Патриотичния фронт инициира кръгла маса в парламента на тема „Правата на децата – отговорност или бизнес“. Месец по-късно Петрова изпрати доклад, обобщаващ данните от дискусията, до председателя на Народното събрание Цецка Цачева.

Коментари

Напиши коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *