Султанка Петрова: Социалните предприятия показаха иновативност в извънредната обстановка

Султанка Петрова: Социалните предприятия показаха иновативност в извънредната обстановка

25 юли 2020  |   0 коментара

Извънредната обстановка се oказа възможност за редица социални предприятия и субекти на социалната икономика да проявят гъвкавост, иновативност и социална чувствителност. През последните месеци станахме свидетели на много социално отговорни инициативи, на създадени нови партньорства между социални предприятия, неправителствения сектор и конвенционалния бизнес.

Това каза заместник-министърът на труда и социалната политика д-р Султанка Петрова на откриването на онлайн форума „Социалните иновации и потенциалът на социалната икономика за възстановяване от кризата с COVID – 19“.

Петрова посочи, че социалната и солидарна икономика е нова политика с огромен потенциал, от която България има нужда. В изказването си заместник-министърът определи социалните предприятия като нов добър бизнес модел и се спря на възможностите за наемане на хора от уязвими групи и създаването на нови работни места. Тя акцентира и на приноса на социалните предприятия към постигането на различни социални и екологични цели.

Въпреки трудностите, пред които сме изправени, социалните предприятия трябва да останат жизнени и да продължат да създават заетост, каза Султанка Петрова и допълни, че пандемията е припомнила на всички, че трябва да бъдем отговорни към околната среда, чистотата на природата, изменението на климата, а това изисква фундаментална и структурна промяна.

 

Коментари

Напиши коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *