Султанка Петрова постави като приоритет правата на децата в риск

Султанка Петрова постави като приоритет правата на децата в риск

15 май 2017  |   0 коментара

Защитата на правата на децата трябва да е приоритет, особено за уязвимите групи от българското общество – деца лишени от родителска грижа, с увреждания, в риск от бедност и социално изключване.

Това каза в рубриката „Очи в очи с д-р Петрова“ на предаването „Законът и Темида“ по БНР д-р Султанка Петрова, председател на Националната женска организация на ВМРО.

Според нея е нужно е разработване на семейна политика в подкрепа на децата и семействата в страната. Цялостна семейна политика с ясни цели, дейности, функции, мерки и възприемане на семейно ориентиран подход във всички области, засягащи детското благосъстояние, социално-икономически мерки, здравеопазване, жилищно настаняване, закрила на децата, социално подпомагане.

Образованието трябва да гарантира безплатен достъп до детски ясли, градини, предучилищно и училищно образование за всички деца, независимо от населеното място. Интересите на децата трябва да бъдат поставени на първо място, а не тези на работещите в институциите, категорична е Петрова.

Тя посочи, че МТСП, МОН, МЗ трябва да покажат своя ангажимент и да окажат необходимата здравна, образователна и социална подкрепа на децата и техните семейства.

Работа в екип е едно от най-важните условия, за да се осигури качество на оказваната помощ и подкрепа, за да се гарантира по-добро взаимодействие по случаите на злоупотреби, каза още д-р Султанка Петрова.

Коментари

Напиши коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *