Султанка Петрова получи грамота за работата си в полза на децата

Султанка Петрова получи грамота за работата си в полза на децата

04 януари 2016  |   0 коментара

Конфедерацията за защита правата на децата (КЗПД) отличи народния представител от Патриотичния фронт и председател на Националната женска организация на ВМРО д-р Султанка Петрова.

Чрез благодарствена грамота от неправителствената организация отчитат нейния принос „при реализирането на техните цели в името на защита правата на децата и едно по-добро бъдеще на деца в нужда техните семейства“.

Повече от година активно работя за подобряване условията на отглеждане на деца, за промени в законодателството, чрез които да се гарантира опазване на правата и интересите им. За мен е истинска гордост, че с редица граждански организации обединяваме усилия, за да постигнем общата цел - благоденствието на всяко българче, написа в социалната мрежа д-р Петрова.

Благодаря на КЗПД за признанието. Надявам се през 2016 година да се поздравим с успеха на нашата кауза, допълва тя коментара си по повод получената грамота.

Припомняме, че депутатът от ВМРО е инициатор на три кръгли маси, посветени на правата на децата в България, с фокус върху социалната грижа за живота и здравето им. Петрова е единственият народен представител, който отправи остри критики по отношение на процеса по деинституционализация, разкривайки груби нарушения и на процедурите, но и на правата и интересите на деца в риск.

В следствие на нейно настояване парламентарните комисии по бюджет и финанси и по въпросите на децата, младежта и спорта подкрепиха искането за извършване на пълен одит на дейността на Държавната агенция за закрила на детето в рамките на програмата по деинституционализация. Последва проверка от външни експерти, която да установи до каква степен е ефективна грижата за деца с увреждания в центровете за настаняване от семеен тип.

Според Петрова този процес превръща децата без семейства и тези с увреждания в инструмент за облагодетелстване и самоцелно усвояване на средства, като тяхното здраве, живот и права нерядко биват пожертвани.

Коментари

Напиши коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *