Султанка Петрова: „Обединени патриоти“ ще въведат социална здравна карта

Султанка Петрова: „Обединени патриоти“ ще въведат социална здравна карта

01 март 2017  |   0 коментара

Един от приоритетите в социалната сфера на „Обединени патриоти – НФСБ, АТАКА и ВМРО“ е въвеждане на социална здравна карта. Има заложени  много пари за социална политика, но има източване на средства и слаб контрол.

Това заяви Султанка Петрова в дебат за социалната политика в ефира на телевизия Bulgaria ON AIR.

Д-р Султанка Петрова е председател на Националната женска организация на ВМРО, депутат от групата на ПФ в 43-ото Народно събрание,  кандидат за народен представител от „Обединени патриоти – НФСБ, АТАКА и ВМРО“ на изборите на 26 март в 24 МИР София.

Тя обясни необходимостта от спешно въвеждане на социална здравна карта – това означава, че за всеки ще има здравно досие, социално досие, за всеки човек с увреждане ще се знае какво е увреждането му и какво може да прави, ще се контролират помощите. В момента няма регистър на хората с увреждане, което е голям проблем. Дават се пари на калпак, без да се знаят конкретните нужди, каза Петрова.

Тя е категорична, че е нужна промяна на цялата система в социална политика. В България в годините на преход се доказа, че нито има нещо социално, нито има политика, свързана с това, смята Султанка Петрова.

Петрова е категорична, че „Обединени патриоти – НФСБ, АТАКА и ВМРО“ искат промяна на модела.

Напомни, че в 43-ия парламента е предложила закриване на Държавната агенция за закрила на детето (ДАЗД). От думите ѝ стана ясно, че приоритет в политиката на Обединените патриоти  ще е политиката по отношение на децата, на българското семейство, на хората с увреждания, на родителите, отглеждащи деца с увреждания и възрастните българи. Това са уязвимите групи, които имат нужда от подкрепа на държавата, каза Петрова.

Освен 300 лв. минимална пенсия искаме и преизчисляване на всички пенсии всяка години спрямо средния осигурителен доход, допълни кандидатът за народен представител. Хората в България искат да усетят сигурност и перспектива. Недопустимо е 37 % от българските семейства с две деца да живеят на прага на бедността, посочи тя.

За хората с увреждания и родителите, отглеждащи деца с увреждания, трябва да се създадат достатъчно социални услуги - дневни или седмични социални домове, където да имат възможност за рехабилитация, както и възможност за социализация, посочи д-р Петрова.

Много важно според Обединените патриоти е ревизията на ТЕЛК решенията. Не бива само спрямо ТЕЛК решението да се дава процент за увреждане и да се чакат социални пари, а да се намери начин тези хора да бъдат социализирани и да станат част от обществото ни. Те трябва да намерят своето място, затова държавата трябва да замисли създаването на работни места за хора с увреждания.

Д-р Султанка Петрова напомни за многократните си питания в миналия парламент към министъра на регионалното развитие и благоустройството относно достъпността на средата за хората с увреждания, но нещата така и не са се променили. Според нея кметовете и главните архитекти са си затваряли очите, когато са правели проектите. Срамота е, дори аптеките не са достъпни за хората увреждания, няма как да си купят лекарства, възмути се тя.

„Обединени патриоти – НФСБ, АТАКА и ВМРО“ ще работим за ред справедливост и сигурност в България. Надявам се в следващия парламент да намерим много общи неща, около които да се обединим с колегите от други политически сили. Време е да дойдат реалните, важни и отговорни политици, за да дадат решенията, от които се нуждае социалната система. Всичките ни предложения са реализуеми, стига да има политическа воля това да се случи, каза в заключение д-р Султанка Петрова.

Коментари

Напиши коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *