Султанка Петрова: Новите правила за ТЕЛК са в полза на хората с увреждания

Султанка Петрова: Новите правила за ТЕЛК са в полза на хората с увреждания

27 септември 2017  |   0 коментара

Ще се работи по стандартизирани методи, това ще предпази от злоупотреби

С новите правила за издаване на ТЕЛК се цели средствата да бъдат насочени именно към хората с увреждания и родителите на деца с увреждания, като се пресекат злоупотребите.

Това обяви заместник-министърът на труда и социалната политика д-р Султанка Петрова в ефира на „Лице в лице“ по bTV.

Искам да успокоя всички граждани, че няма да има шест комисии. Двете комисии ще работят на едно място и няма нищо вярно в информацията, че хората ще обикалят на няколко места. Взимаме опит и от европейските страни. Всички страни в ЕС работят по международна класификация. Няма измислена по-добра система. За всяка едно нещо ще има стандарт. Лекарската комисия ще работи задължително по определени стандарти и норми, това ще предпази от злоупотреби, каза Петрова.

Концепцията  за реформа в системата на освидетелстване предвижда хората с увреждания да се освидетелстват от 2 комисии. Едната да издава медицинската експертиза, а другата, която ще е подчинена на НОИ, ще оценява работоспособността на хората. Възможността да се получава едновременно пенсия и заплата поощрява стремежа към инвалидна пенсия. В същото време отпускането ѝ не е обвързано с оценка на работоспособността, пише в концепцията.

Заместник-министърът заяви, че решенията на комисиите към НОИ ще важат до 5 години. Ако състоянието е необратимо, като ампутирани крайници – ще са пожизнени.  Документите за медицинската експертиза ще важат за една година, сега се налагаше по-често издаване. Това ще спести 50 млн. лв. на Здравната каса.

Целта ни е да спрем злоупотребите и източването на здравната и социалната система. Тази сфера ще се контролира. Достъпът до комисиите ще бъде облекчен. Документите ще се превеждат по електронен път. Обмисляме създаването на мобилни групи, които ще обикалят по малките населени места, за да се срещат с хора, които нямат възможност да стигнат до големия град. Ще направим така, че всичко да се случва на едно гише, разкри още тя.

Хората ще получават решението си в рамките на 15 дни до 1 месец, допълни заместник-министър Петрова.

Коментари

Напиши коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *