Султанка Петрова: Демографската политика е приоритет за правителството

18 май 2017  |   0 коментара

Удовлетворена съм от функциите, които ми бяха възложени от министъра, да поема като акцент в моята работа демографската политика, сподели в студиото на „Още от деня“ по БНТ д-р Султанка Петрова, заместник-министър в Министерството на труда и социалната политика и председател на Националната женска организация на ВМРО.

Тя подчерта, че сегашното правителство е първото в историята на България от 1989-а година насам, за което тази политика е основен приоритет.

Изграден е Национален механизъм за работа по демографските проблеми, каза д-р Петрова и изброи какво включва той  - насърчаване на раждаемостта и отговорното родителство, закрепване на двудетния модел, подобряване на репродуктивното здраве, подобряване на общата демографска информираност,  здравна и сексуална култура,  подобряване на общото здравословно състояние на населението, намаляване на общата, детската, майчина и детска смъртност, разработване на адекватни миграционни и имиграционни политики, намаляване на емигриращите млади хора, адаптиране на социалните системи към демографските проблеми,  солидарност между поколенията, условия за равни възможности, преодоляване на регионалните различия.

За справяне с демографската криза има приет от Министерски съвет план за 2017 г. в различни направления,  който се изпълнява от различни институции, каза д-р Петрова.

Тя обясни, че в него са планирани 568 милиона за подпомагане на семейства с деца; за превенция на изоставянето, реинтеграция, настаняване на деца при роднини и близки или в приемни семейства са предвидени – 18 милиона; за насърчаване на работодателите да наемат безработни лица – самотни родители, с деца до 5-годишна възраст – предвидената сума е 500 000 лева; предвижда се разкриване на 10 нови социални услуги за деца и семейства с около 200 места; за безплатни профилактични прегледи за деца – 19 милиона; за здравно неосигурени жени заплащане разходите при медицинска помощ – 5 милиона; планира се откриване на здравно-консултативни центрове по майчино и детско здравеопазване, а също и мерки за съвместяване на професионалния и семеен живот с акцент грижи за децата – ясли, детски градини и др.

Друг ресор, за който отговоря заместник-министърът и ще вложи големи усилия е подобряването на жизнения стандарт на населението.

По отношение преодоляването бедността на българите, Султанка Петрова посочи, че ще се работи в посока на повишаване качеството на образованието, както и за създаване на нови възможности за квалификация и преквалификация на кадрите.

Коментари

Напиши коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *