Султанка Петрова: Демографската криза е най-голямото предизвикателство пред България

Султанка Петрова: Демографската криза е най-голямото предизвикателство пред България

24 октомври 2018  |   0 коментара

България наистина е изправена пред много предизвикателства, но най-голямото е именно демографската криза, заяви д-р Султанка Петрова, заместник-министър на труда и социалната политика, в предаването „Денят на живо“ по Канал 3. Гост в студиото бе и заместник-деканът на Геолого-географския факултет на Софийския университет Георги Бърдаров, който преди дни изнесе данни, че страната ни губи почти 1,5 милиона души от населението си за периода 2001-2030 г. Според изследването, до 12 години населението на България ще се концентрира изключително в 6 града – София, Пловдив, Варна, Бургас, Русе и Стара Загора.

Тази криза не е от вчера. Трябва да се върнем по-назад във времето, защото демографската политика е хоризонтална политика и ако днес ние предприемем някакви мерки, то ние може да очакваме позитивни резултати след 15-20 години. Ако днес демографската ситуация е толкова тежка, нека видим преди 15-20 години как политиците са неглижирали този проблем, кой разреши да напускат младите и квалифицирани хора страната, коментира заместник-министърът.

Да, отвори се пазарът на труда, но ако имаше механизми да задържаме тези млади хора, нямаше днес да говорим колко ни е ниска раждаемостта и колко млади хора напускат, защото точно тези хора днес са в детеродна възраст, каза още тя. Тези демографски показатели днес са следствие на безхаберието на политиците от началото на прехода. Едва в последните 5-6 години започна да се говори за демографски проблеми. И наистина това са глобални проблеми, които се наблюдават в цяла Европа, допълни заместник-министър Петрова.

Трябва да отбележим, че преди няколко години ООН обяви България за уникална страна по отношение на демографията, защото за 15 години са я напуснали 1 милион души. Даде се пример как без война, без природни катаклизми, ние сме загубили толкова хора. Този процес започна през 90-те години, категорична бе д-р Петрова.

Причините за това са комплексни. Ние започнахме да разработваме регионални демографски политики. Първата община, която посетихме беше Видин. И най-силно впечатление ни направи липсата на общност, липсата на координация и комуникация между институциите, между общините. Очакването някой друг да дойде, друг нещо да направи. Пълната демотивация на хората, изтъкна заместник социалният министър.

Това е нашето голямо желание - да мотивираме кметовете, да бъдем много по-активни по всички политики, които се водят в държавата и най-вече в демографската политика. Защото тази комуникация на тези места, която според нас е прекъсната, би могла да развие изключително много политиките по заетост, политиките, свързани със социалните услуги, здравеопазване, образование. Не може в най-бедната община, не само в България, а и в ЕС, Бойница, да няма абсолютно никаква координация и между институции, и между съседни общини. Има един техникум, където се обучават около 1000 деца в момента. И децата завършват като мениджъри. А това е селскостопански район, добави Султанка Петрова.

Отговорността не може да бъде само на държавата. Не всичко в живота е само пари. Тук трябва да има отговорност, трябва да има и желание тези хора да работят заедно и наистина да се развиват структури, които са в полза на обществото, категорична бе тя.

Чуйте повече във видеото >>>

Коментари

Напиши коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *