Султанка Петрова: Важна е и демографията по региони

Султанка Петрова: Важна е и демографията по региони

10 април 2018  |   2 коментара

Няма да се отнемат средства от хората с увреждания, обяви заместник-министърът на труда и социалната политика

Важно е да се разработят регионални демографски политики, а не само национална.

Това каза в интервю за предаването „Тази сутрин” по БТВ заместник социалният министър д-р Султанка Петрова.
По думите ѝ анализът на БАН за демографската картина в България действително е притеснителен. Ние действително сме страната с най-бързо застаряващо население в света, но коефициентът на раждаемост – 1,4, е около средния за ЕС, коментира заместник-министърът.

Според нея, най-големият проблем на страната ни е фактът, че много млади хора напускат България.

Длъжници сме на децата на България. Убиваме детските съдби и мечти в мизерията. Това са нещата, за които трябва да мислим, ако искаме да имаме бъдеще. Няма значение дали са от ромски произход. Всички сме българи. Ако бяхме по-отговорни, много деца нямаше да напускат България, коментира заместник-министърът.

Всеки кмет трябва да носи своята отговорност затова каква е възрастовата структура, какви хора с увреждания живеят в региона, колко самотни възрастни има. Това ще даде добра база, на която ще развиваме демографските политики в страната. Не може безотговорно поведение от страна на някои кметове и общински съвети. Не трябва да неглижират проблемите на хората, добави Петрова.

Отличава ни от другите страни в ЕС това, че губим много млади хора. Демографските процеси са едни и същи в цяла Европа. Страната ни е вложила много средства, за да обучи младите хора и когато те трябва да излязат на пазара на труда, напускат страната, подчерта заместник-министърът.

Относно протеста на хората с увреждания, насрочен за сряда, тя каза, че няма да се намаляват средствата за тези хора. Трябва обаче да се затегне контролът и да се подпомагат хората, които действително имат нужда, уточни д-р Петрова.

Коментари

 • Приятел на България

  април 12, 2018 в 4:09

  star.dobrichcity.com/index.php/content/view/1050/2/

  " Подобен процес е протекъл, само че малко по-рано и затова е вече приключил, в Кайнарджа. Тази община допреди 30 години беше една от най-чисто българските общини в Добруджа. Сега обаче българите вече са малцинство, а общинският център няма и 1000 души. Най-голямата село, надхвърлящо 1500 души, е Голеш. В него има само 19 българи, другите са турски цигани, които се самопределят като турци. Селото е буквално пренаселено, децата извират отвсякъде, училището и детската градина не могат да поемат демографския взрив тук. От 1500 жители повече от 700 са под 18 години. Тук точката на българския упадък е сложена. От общия брой ученици в общината българчетата са 10 процента. Така е и в една друга община - Летница. От 500 деца там 425 не са българчета, а циганчета. Те пък се самопределят като власи, защото са румъноговорящи копанари. Въобще ситуацията е доволно любопитна. Циганите очевидно не искат (или поне една част от тях) да бъдат цигани, но не се самоопределят като българи, а като турци, власи, румънци, дори и рудари (нов "етнос" измислен от румъноезични цигани във Варненско)."

  pozvanete.bg/news.php?id=45865

  Власите-рудари искат признание на румънско малцинство

  www.standartnews.com/balgariya-regioni/emisari_iskat_da_prevarnat_rudarite_v_rumansko_malcinstvo-153916.html

  Емисари искат да превърнат рударите в румънско малцинство

  www.desant.net/show-news/24872/

  Нашествието на румънските емисари у нас

 • Приятел на България

  април 12, 2018 в 4:10

  Според данните на преброяването от 2011 г. които са по-правилни от актуалните данни Южна Добруджа (области Силистра и Добрич) е имала около 357 000 жители. От тези около 100 000 са турци и цигани. Вероятно броят на циганите е много по-голям. Към тези небългари се прибавят около 20 000 влашки или румънски цигани които са христяни. Те говорят румънски диалект и имат повече имена: копанари, вретенари, коритари, лингурари, урсари (мечкари). Има ги и в Румъния където се наричат рудари. За щастие те нямат румънско национално самосъзнание а казват за себе си че са по народност "рудари" но те признават че говорят румънски. Тези румънскоезични цигани могат да бъдат подложени на румънизация. Румъния все още има апетит за Южна Добружа и се нуждае от многобройно румънско малцинство там. Циганите (незвисимо дали са христяни или мюсюлмани) правят много деца и е възможно (даже вероятно) да станат мнозинство сред южнодобруджанското население. Турците и циганите са нелоялни към България граждани и могат да станат обект на румънската анти-българска сепаратистическа пропаганда за провъзгласяване на независимостта на Южна Добруджа по образец Косово и, може би, след това за обединение с Румъния.
  Никъде в Крайовската спогодба не пише че Румъния няма право за териториални претенции към вече независима държавица Южна Добруджа.
  Въпреки русофилията на повече българи, световно-известният румънски анти-семитизъм, традиционно добрите немско-български отношения и лошите немско-румънски такива а и други причини досега са предотвратили нова румънска кражба на българска Добруджа, тоест нейното превръщане в българско Косово.

Напиши коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *