Султанка Петрова бе част от събитие за интеграция на хората с увреждания

Султанка Петрова бе част от събитие за интеграция на хората с увреждания

20 юни 2019  |   0 коментара

Заместник-министрът на труда и социалната политика д-р Султанка Петрова бе сред официалните гости на представянето на устройство за изкуствено зрение ORCAM и система за безопасност на пътя MOBILEYE. Събитието се проведе във Варна в рамките на 18-ия Международен фестивал на червенокръстките и здравни филми и бе насочено към интеграцията на хората с увреждания в цифровото общество.

Необходимостта от усъвършенстване на законодателството, отнасящо се до правата на хора с увреждания, доведе до приемането на Закона за хората с увреждания и Закона за личната помощ, изготвени в контекста на Конвенцията за правата на хората с увреждания на Организацията на обединените нации, посочи заместник-министърът.

Бих искала да Ви уверя, че Министерството на труда и социалната политика би приветствало всяка инициатива, насочена към повишаване на благосъстоянието, увереността и социалното приобщаване на хората с увреждания. Вярвам, че с общи усилия можем да осигурим повече възможности за достоен живот на лицата, намиращи се в затруднена житейска ситуация, каза още тя.

Устройството за изкуствено зрение, предназначено за незрящи или хора с частично зрение, е регистрирано медицинско изделие, представляващо лека смърт камера, която мигновено разчита на глас текст от всякакви повърхности, разпознава лица, продукти и банкноти в реално време. Всичко това се постига с едно миниатюрно устройство с размера на показалеца.

Община Варна ще бъде първата община в България, която ще въведе тези технологии в подкрепа на хората с увреждания, с подкрепата на Европейската комисия.

Коментари

Напиши коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *