Структурите на  ВМРО  за поредна година отбелязаха Петльовден

Структурите на ВМРО за поредна година отбелязаха Петльовден

03 февруари 2020  |   0 коментара

Пловдив

Младите войводи на пловдивската организация на ВМРО отново спазиха традицията и на 2 февруари напомниха за Петльовден. С близалки под формата на петлета и листовки с информация на празника студентите от ВМРО минаваха по площад „Стефан Стамболов“ в центъра на града и разказваха легендата за Петльовден. Така те за поредна година честитиха големия християнски празник Сретение Господне и Петльовден (по стар стил) на гражданите на Пловдив.

Хората не знаят за празника и с учудване изслушваха нашите разкази за легендата как една жена успява да съхрани живота на мъжкото си чедо по време на турското робство. Няма да спираме да разказваме тази история на всеки 2 февруари, тя е част от нашата история.  Затова, честит празник на всички мъже и всички майки, дали живот на мъжка рожба. Това каза Маргарит Петров -председател на студентската организация на ВМРО - Пловдив.

Стара Загора

Младежката организация на ВМРО - Стара Загора подари захарни петлета, календари и листовки на съгражданите си. Инициативата бе посветена на Петльовден и започна в 11:00 часа пред градинката пред храм „Св. Николай Мирликийски”.

Близнаците Борис и Симеон бяха първите, които получиха захарни петлета. 

Инициативата е организирана от нас, младежите от ВМРО. Правим го, защото трябва всеки един българин да помни своята история и традиция и да не се поддава на чужди влияния и чужда пропаганда. Всяко едно българско дете и родител трябва да знае историята на Петльовден, защото точно празниците, културата и традициите са ни съхранили като нация, обясни за stz24.com Никола Чакалов, общински съветник от ВМРО в местния парламент и председател на младежката организация в Стара Загора.

Коментари

Напиши коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *