Концепцията за циганите на Каракачанов влиза в Министерския съвет до седмица

Концепцията за циганите на Каракачанов влиза в Министерския съвет до седмица

27 март 2019  |   0 коментара

Близо 1 млрд. лева са разходвани за интеграция в последните години, но без резултат, подчерта вицепремиерът, цитиран от „24 часа“.

Най-късно следващият понеделник ще внеса концепцията в деловодството на Министерския съвет, обяви вицепремиерът, министър на отбраната и лидер на ВМРО Красимир Каракачанов по време на кръгла маса за стратегията за интеграция на циганите, която се проведе във вторник в Гранитна зала на Министерски съвет.

Сред основната част на предложенията в концепцията са спиране на помощите при отказ за започване на работа, при спиране на децата от училище, злоупотреби със социални помощи. Предвижда се и тази част от тях, които са навършили 18 г. и не са завършили основно образование, да бъдат задължавани да се връщат в училище и да изпълняват образователно-трудова повинност. За многодетните майки, които са оставили повече от две от децата си за отглеждане в дом, се предлагат и безплатни мерки за ограничаване на раждаемостта, както и да се премахва статута им на „самотни майки“.

Спешни проверки и описи на незаконните постройки в гетата също са залегнали сред предлаганите мерки.

Близо 1 млрд. лв. са изразходвани за интеграция на циганите през последните няколко години, но без резултат, обяви Каракачанов в началото на срещата. И допълни, че това не е точната сума, защото отчет не се водел. По сметки на ВМРО, обаче, за последните 5 г. държавата дала 197 млн. лв., а по други програми за същия период от различни организации са влезли близо 619 млн. лв.

Няма данни и колко пари са отишли за персонала в администрацията. Тя е около 500 души. Ако броим така че да вземат минимални заплати, то за възнагражденията и осигуровките им отиват 5 млн. лв., допълни той. Подчерта, че в момента у нас има два действащи документа за интеграция на циганите, но повече били в посока на това българите да станат по-толерантни, а не циганите да се интегрират в обществото.

Имаше реакции, че концепцията била противозаконна. Това било фашизъм и т.н. Никой, обаче, не успя да открие текст, който да противоречи на закона, категоричен бе лидерът на ВМРО.

Нюз.бг припомня, че няколко месеца се води един дебат пред обществото по концепцията за справяне с проблемите, свързани с циганското население в България. Според Красимир Каракачанов, сме закъснели с две десетилетия за справяне с проблемите, свързани с циганското население. Основното, което би дало резултат, е всички български политици да отчетат ситуацията за проблемите с циганското население.

Всички мерки са предложени, отчитайки особеностите на традициите на циганското население, заяви военният министър и посочи, че иска да се намери отговор на четири въпроса.

1. Правилен ли е подходът да се обвързва държавната подкрепа с условия за социализация?

2. Считаме ли, че мерките, които предлагаме, са дискриминационни?

3. Смятаме ли, че е правилно да се предприемат мерки за провеждане на политика, която ограничава ромите?

4. Сега ли му е времето да се обсъжда този въпрос?

Вижте видео от кръглата маса тук >>>

Коментари

Напиши коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *